Trivan: Ulaganja od 15 milijardi evra u „eko-agrar”

Trivan: Ulaganja od 15 milijardi evra u „eko-agrar”

Ministar ekologije Goran Trivan najavio na skupu u Novom Sadu korake kako bi se promenila slika u važnoj oblasti. Poljoprivreda neće biti zagađivač, već će čuvati prirodu.

Poljoprivreda u Srbiji bi, kako je danas u Novom Sadu najavio Goran Trivan, ministar ekologije, trebalo da već od sledeće godine, umesto jednog od najvećeg zagađivača, postane čuvar životne sredine.

Trivan je, na skupu „Poljoprivreda – od zagađivača do čuvara životne sredine – uslov za EU“, podsetio kako je i u svetu i kod nas, agrar jedan od najvećih zagađivača životne sredine.

– Upravo zbog toga, planiramo da već od sledeće godine u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede preduzmemo ozbiljne korake, kako bismo, u svetlu približavanja EU, takvu sliku promenili – jasan je Trivan. – To znači da moramo da obezbedimo budžet za obrazovanje poljoprivrednika, ali i da utičemo na sva ostala ministarstva koja mogu da daju doprinos da radimo zajedno, i da kažnjavamo one koji prave ozbiljne prekršaje i time uništavaju ne samo prirodu, već i nas.

Trivan je takođe naveo kako bi Srbiji, da bi se prilagodila i uskladila sa EU, trebalo ulaganje od oko 15 milijardi evra u ekologiju, u sledeće dve decenije:

– To nije cifra koja se ne bi mogla prikupiti i obezbediti, kako iz fondova EU tako i iz privatno javnog partnerstva, ali i iz „ekoloških dinara“ koji se prikupljaju, i koji bi trebalo da se usmere u prave namene. Naravno, ne smemo ni da ponovimo grešku susednih zemalja koje novac nisu uspele da prikupe, jer nisu imale adekvatnu projektno-tehničku dokumentaciju. Mi moramo na vreme da se pripremimo za taj posao, i da obezbedimo dokumente koje finansijeri traže, jer bez toga nećemo moći da držimo korak…

Saditi šume

Jedan od ozbiljnijih problema u Vojvodini je eolska degradacija zemljišta, zbog koje gubimo oko hektar zemljišta godišnje, odnosno, oko jednu tonu najkvalitetnijeg humusa – bio je jasan Trivan. – To se mora savladati sadnjom šuma, gde god je to moguće, a takođe, moramo što pre da zaustavimo uvoznike, legalne i ilegalne svuda zabranjenih karbofurana…

Izvor: Novosti

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *