Tržište formira cenu pšenice, država će pomoći

Tržište formira cenu pšenice, država će pomoći

Cenu pšenice formira tržište, ali država će pomoći i ministarstvo poljoprivrede je već predložilo robnim rezervama da krenu sa interventnim otkupom, po ceni koju smo mi predvideli od 18 dinara, rekao je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

On je nakon sastanka sa predstavnicima udruženja poljoprivrednika, održanog u Pokrajinskoj vladi, rekao da se nada da će u narednim danima sve biti u proceduri.

Nadam se da će u narednim danima biti otkupljena interventna količina pšenice kako bi se regulisalo tržište kako ne bi došlo do pokušaja eventualnog pravljenja monopola ili nekog sličnog ponašanja, rekao je Nedimović.

Po njegovim rečima, sa druge strane, imaju aktivnu komunikaciju sa Komisijom za zaštitu prava konkurencije.

To je jedini ovlašćen organ da rešava pitanja o tome da li postoje monopoli, karteli ili slično ponašanje i nemojte imati nikakvu dilemu, sve alate koji nam sroje na raspolaganju mi ćemo iskoristiti i za ovu, i za druge vrste proizvoda, kazao je Nedimović.

Kako je rekao, ove godine je posejano manje pšenice, ali će je biti dovoljno za srpske prilike, sigurno će biti i oko milion tona za izvoz, a tržište je to koje mora da opredeli stvari.

Mi smo pripremili i zakon o regulisanju tržišta poljoprivrednih proizvoda, jedan sistemski način da jednom za navek rešimo problem ko je proizvođač, ko je proizvođačka grupacija, ko je otkupljivač i ko može pod kojim uslovima da se bavi određenom delatnošću, a ne da se svako bavi čime stigne i da pušta deplasirane informacije baš uoči svake žetve i branja, kazao je Nedimović i istakao da će tome ministarstvo stati na put.

Izvor: Tanjug

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *