Turizam naša velika šansa

Turizam naša velika šansa

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić otvorio je u Novom Sadu Sajam turizma, na kojem učestvuje više od 100 izlagača iz zemalja okruženja, i tom prilikom istakao da turizam u Srbiji i regionu ima veliku perspektivu. Svečanom otvaranju prisustvovali su i predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, gradonačalnik Novog Sada Miloš Vučević kao i drugi ugledni gosti iz zemlje i inostranstva.

Napominjujući da je uloga turizma višestruka, Lajić je rekao da, osim pokazatelja stanja u društvu, turizam doprinosi i stabilnosti u regionu.

– Ovogodišnja zemlja-partner Sajma turizma je Crna Gora, i to nije slučajno jer s tom državom imamo dobru saradnju, a posebno dobro sarađuju ministarstva turizma dveju zemalja i ta saradnja je na strateškom nivou – rekao je Ljajić.

On je pojasnio da Crna Gora ima more, a Srbija neke druge turističke potencijale i da je želja ministarstava turizma i jedne i druge države da ih zajedno promovišu.

– Turistički potencijali Vojvodine su takođe značajni – rekao je Ljajić, dodajući da su posete stranih turista Vojvodini u odnosu na prošlu godinu povećane 11 odsto.

On je naglasio da od celokupne posete Vojvodini 36 odsto gostiju dolazi u Novi Sad, a 15 odsto u Suboticu, što znači da u ta dva grada dolazi više od polovine turista.

– Moramo promovisati i druge gradove u Vojvodini da bi bili atraktivni za posete turista – istakao je Ljajić.

On je naglasio da je dobro što i banje u Srbiji ove godine beleže rast broja turista od oko 20 odsto.

Po njegovim rečima, značajne rezerve u turističkim potencijalima Srbija ima u lovnom turizmu i ti bi potencijali u narednom periodu morali biti iskorišćeni.

Ambasador Crne Gore u Srbiji Branislav Mićunović rekao je da su odnosi dveju zemalja sve bolji i bolji, a činjenica da je Crna Gora zemlja-partner Sajma turizma u Novom Sadu upravo govori o tome da međusobni odnosi dveju država idu uzlaznom putanjom.

On se posebno osvrnuo na posetu srpskih turista Crnoj Gori, istakavši da ih je ove godine bilo 326.763, što je povećanje od 38 procenata u odnosu na prošlu godinu, i da su ostvarili ukupno 2.565.153 noćenja, odnosno 44 odsto više.

Izrazivši zadovoljstvo što je ove godine Crna Gora zemlja-partner Sajma turizma, direktor Novosadskog sajma Slobodan Cveković je rekao da se sajmom može proširiti kompletna privredna saradnja dveju zemalja. Na Sajmu turizma učestvuje više od 100 izlagača, a svoju ponudu predstavljaju turističke organizacije i turistički poslenici iz Srbije, Crne Gore, Republike Srpske, Hrvatske i Slovenije. Na svim štandovima posetioci mogu pogledati programe za zimsku sezonu 2015/2016. i letnju sezonu 2016. godine.

Adut Novog Sada

– Turizam je razvojna šansa Novog Sada – rekao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, i napomenuo da je posebno ponosan na to što taj grad u poslednje tri godine ima konstatno povećanje broja turista.

– Novi Sad ćemo i dalje promovisati kao Evropsku prestonicu kulture 2021. godine, Omladinsku prestonicu Evrope 2018. i kao centar kreativne industrije u regionu, što će doprineti daljem povećanju broja turista – rekao je on.

Izvor. Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *