U 2015. otkriveno 13,5 milijardi dinara utajenog poreza

U 2015. otkriveno 13,5 milijardi dinara utajenog poreza

U prošloj godini, poreska policija otkrila je više od 13 i po milijardi dinara utajenog poreza, što je za 50 odsto više nego 2014. godine.

„U 2015. godini podneto je 1.739 krivičnih prijava, protiv 2.326 lica, od toga 63 lica je lišeno slobode, a ukupan iznos izbegnutog poreza je 13, 6 milijardi dinara“, istakao je koordinator Poreske policije Ivan Ivanović, u intervjuu za RTS.

Kaže da  su na presecanju tokova sive ekonomije postigli značajne rezultate. Prvo, na ranom otkrivanju rada tzv. peračkih i fantomskih preduzeća koja pomažu regularnim preduzećima da izbegnu plaćanje poreza, otkrili smo 201 takvo preduzeće.

Odgovarajući na pitanje koji je optimalan broj inspektora koji bi bio potreban za efikasniji rad, Ivanović kaže da će biti teško dostići broj koji je potreban. S obzirom na to da je tendencija smanjenja broja zaposlenih u javnoj upravi, ne verujem da ćemo uspeti da postignemo taj optimalan broj, ali trudićemo se da broj inspektora bude između 150 i 200, to bi nam bio i možda optimalan broj, kaže Ivanović.

*Izvor: RTS

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *