U 500 sela – 500 zadruga, izdvojeno 25 miliona evra

U 500 sela – 500 zadruga, izdvojeno 25 miliona evra

U naredne tri godine u 500 velikih sela biće formirano 500 zadruga, za šta je Vlada Srbije izdvojila 25 miliona evra, izjavio je 5. jula 2017. godine ministar zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić tokom posete Topličkom okrugu.

Krkobabić je naveo da su sredstva budućim zadrugarima dostupna putem javnog konkursa za oživljavanje zadrugarsta, čijim je objavljivanjem započeo program revitalizacije zadruga, otvaranje novih i na taj način oživljavanje srpskog sela.

Kako je dodao, Vlada Srbije prepoznala je značaj zadrugarstva.

– Da bi srpsko selo opstalo i funkcionisalo na najbolji način moramo obezbediti ambulantu, poštu, crkvu, osnovnu školu i zadrugu – rekao je Krkobabić, a saopšteno je iz njegovog kabineta.

On je dodao da u tom procesu očekuje podršku i pomoć predstavnika jedinica lokalnih samouprava, koji mogu dati ključni doprinos stvaranju normalnih uslova za ostanak mladih ljudi na selu.

– To se može dogoditi samo ukoliko im omogućimo da biraju – rekao je Krkobabić.

On je naznačio da se formiranjem zadruga omogućava horizontalno povezivanje većeg broja proizvođača i povećanje njihove produktivnosti.

U Srbiji, kaže, postoji 631.000 domaćinstava – vlasnika usitnjenih parcela, na kojima radi oko 1,4 miliona ljudi, a zbog usitnjenosti poseda i niske produktivnosti oni su svrstani u red malih, ali ne i robnih proizvođača.

To će se promeniti ako uspemo da ih udružimo, podvukao je Krkobabić.

– U takvim okolnostima izbegli bismo probleme sa kojima se u ovom trenutku susreću malinari i proizvođači žita u Vojvodini – rekao je ministar.
Krkobabić je istakao da nijedna vlada u istoriji Srbije nije uložila neposredno tolika sredstva u podsticaj za oživljavanje srpskog sela, što je pitanje od šireg nacionalnog značaja.

U okviru posete Topličkom upravnom okrugu održan je i sastanak kojem su prisustvovali predsednici opština Prokuplje, Blace, Žitorađa i Kuršumlija, kao i predstavnici zemljoradničkih zadruga i zadružnih saveza iz pomenutog okruga.

Krkobabić je obišao i poljoprivrednu zadrugu „Topličko sunce“ u selu Resinac, kao i zadrugara Vladana Orlovića.

Izvor: Tanjug

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *