U dualni sistem obrazovanja ulaze tehničari logistike i transporta i automehaničari

U dualni sistem obrazovanja ulaze tehničari logistike i transporta i automehaničari

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež rekao je 31. marta 2017. godine  da će sledeći obrazovni profili koji će se školovati po dualnom sistemu, posle trgovaca, biti tehničari logistike i špedicije i automehaničari.

On je na konferenciji za novinare u Privrednoj komori Srbije, na kojoj su predstavljeni rezultati saradnje Srbije i Austrije na razvoju dualnog obrazovanja, rekao da je cilj novog obrazovnog sistema da se mladi stručno osposobe za potrebe kompanija.  

– Školujemo mlade da ostanu u Srbiji, a ne da odu u inostranstvo – rekao je Čadež odgovarajući na pitanje da li će se, posle sticanja stručnih kvalifikacja kroz dualno obrazovanje, nastaviti odliv mozgova.

Austrija u okviru projekta razvojne podrške, osim ekspertske pomoći, pruža i finansijsku od oko 100.000 evra kojom se pomaže obuka učenika Trgovačke škole po dualnom sistemu.

Savetnica ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Gabrijela Grujić rekla je da su 120 učenika Trgovačke škole u Beogradu raspoređeni po maloprodajnim lancima – Delezu (55), DM (4), Univereksportu (24), Merkatoru (24) i VIP mobajlu (5).

– Očekujemo da nam Austrija pomogne u edukaciji nastavnika koji će voditi učenike kao mentori, zajedno sa zaposlenima u firmama gde se deca obučavaju – rekla je Grujić.

Potpredsednica Privredne komore Austrije Marta Šulc rekla je da je Srbija postigla dobre rezultate za godinu dana u dualnom obrazovanju.

– U Austriji je dualno obrazovanje važno za privrednike i preduzetnike jer mogu da školuju kadar koji je potreban njihovim firmama – rekla je Šulc.

 

Izvor: Beta

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *