U finalu za IT prekvalifikaciju 200 od prijavljenih 8.264 kandidata

U finalu za IT prekvalifikaciju 200 od prijavljenih 8.264 kandidata

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave saopštilo je 24. marta 2017. godine da se za učešće na pilot programu prekvalifikacija u IT sektoru prijavilo 8.264 kandidata, a da u finalni krug selekcije ide njih 200.

Kako navode, drugi krug biće održan u nedelju, 26. marta 2017, na Elektronskom fakultetu u Nišu (50 kandidata), Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu (50 kandidata) i u Matematičkoj gimnaziji u Beogradu (100 kandidata).

Nakon ovog kruga biće izabrano 100 polaznika, a ukoliko pilot projekat bude uspešan, obuke će biti organizovane za dodatnih 900 polaznika do kraja 2017. godine.

Kako se navodi, odabrani polaznici će pohađati programe za obuku za programere početnike kojima postoji potreba na našem tržištu i čitav program prekvalifikacije, kreiran je tako da svi kandidati brzo nađu posao.

Jedan od osnovnih kriterujuma za ocenu uspešnosti pilot faze prekvalifikacija je brzina zapošljavanja ovih 100 kandidata.

U saopštenju dodaju da od 200 kandidata koji su ušli u drugi krug selekcije, oko 40 odsto čine žene, oko 62 odsto ih je nezaposleno, a 60 odsto je starosti od 25 do 36 godina.

Kada je reč o nivou obrazovanja, 53 odsto kandidata ima završene osnovne ili master studije, a 47 odsto srednju ili višu školu.

Struktura zanimanja kandidata bila je vrlo raznolika, pa je prvi krug selekcije prošlo nekoliko radnika u ugostiteljskim objektima, ali i jedan vojni pilot i jedan krojač.

Kandidati nisu morali da poseduju bilo kakva IT znanja ili prethodno iskustvo u radu u IT sektoru i na testu su proveravane sposobnosti i sklonosti kandidata koje su pogodne za rad u IT sektoru.

Program prekvalifikacija pokrenut je na predlog Ministarskog saveta za IT kojim predsedava ministarka Ana Brnabić, kako bi se nadomestila potreba za IT juniorima na tržištu.

U istraživanju koje su u januaru sproveli Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i Infostud, učestvovalo je 118 IT kompanija, a program prekvalifikacija kreiran je na osnovu rezultata istraživanja.

Ove kompanije zapošljavaju oko 4.500 ljudi u Srbiji, odnosno oko 20 odsto od ukupnog broja zaposlenih u IT sektoru u Srbiji, a prošle godine su zaposlile 700 programera početnika. Ove godine planiraju da zaposle 961 programera početnika.

Izvor: Beta

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *