U igri preotimanje klijenata nižim kamatama

U igri preotimanje klijenata nižim kamatama

Ova godina počela je smanjenjem kamata na najpopularnije gotovinske kredite, kao i na one za refinansiranje. Nominalne kamatne stope su pale tako da najviše banaka nudi kredite uz

efketivnu stopu od 8,9 odsto za dinarske pozajmice. Evro igra još samo kod stambenih kredita. Početak ove godine karakterišu krediti na male sume koji se brzo odobravaju i ponuda pozajmica na dugi rok i veće svote. Banke se trude da klijente privuku ne samo sniženim stopama već i drugim pogodnostima. Sve je manje papira koje treba priložiti, banke više ne traže od klijenta da bezuslovno prebaci tekući račun kod njih, a tu su i druge povlastice. Međutim, klienti treba da obrate pažnju na skrivene troškove.

Stručnjaci smatraju da bankari na to da idu s niskim kamatama, tera sve jača konkurencija. U Srbiji posluje tridesetak banaka. Mnoge od njih imaju izuzetno mali tržišni udeo – posluju s 5.000 do 10.000 klijenata, što nije dovoljan broj da se zaradi. Zato se one trude da klijente otmu i privuku povoljnom ponudom, koja često ide i ispod realnih troškova. S obzirom na to da klijent nije tu da misli o profitu banke već o tome kako da mu novčanik bude puniji, na njemu je da iskoristi ono što mu odgovara.

Dakle, šta banke nude?

Ukoliko neko želi da se zaduži za manju sumu i na kratak rok, za kredit od 100.000 dinara na 12 meseci imaće ratu od 7.980 dinara i kamatu od 7,90 efektivno. Kome treba više novca na duge staze, tu je kredit od milion dinara na sto meseci uz kamatu od 9,99 odsto i ratu od 11.945 dinara. Niže kamate i prihvatljive rate nisu jedine pogodnosti koje se nude klijentima, banke su smanjile i broj papira koje klijent treba da donese. Dovoljna je samo potvrda o zaposlenju i izveštaj Kreditnog biroa. Donedavno se tražila i potvrda da nema dugova kod drugih banka i slično.

Uz kredit, banke klijentu često nude i pogodnosti za druge usluge. Recimo, daje mu se mogućnost da koristi dozvoljeni minus u iznosu od dve plate više od pola godine, i do 24 meseca. Nema više poravnavanja u plus jednom godišnje. Još veća pogodnost može biti niža kamata kod kupovine karticama na rivolving kredit. Tom triku banke najčešće pribegavaju kada nemaju gde da plasiraju novac. Zato stopa koja se kod nas kreće od 25 do 30 odsto klizne bar pet procenata.

Na šta klijenti da obrate pažnju kada biraju pogodnosti i menjaju banku?

– Pre svega na to da uvek vode računa o tome kolika im je efektivna kamatna stopa – to je trošak koji će ukupno platiti za kredit – kaže Aleksandar Vasiljević s Fakulteta za pravne i poslovne studije „Dr Lazar Vrkatić” u Novom Sadu. – Ukoliko se radi o kreditu za refinasiranje, posebno treba obratiti pažnju na to koliko prva banka zaračunava trošak prevremene otplate kredita – to može biti između dva i tri odsto, a to nije malo.

D.Vujošević

Kartica može i beskamatno

Čak i kada se snize kamate na rivolving, pozajmice po kreditnim karticama su visoke. Kreditne kartice mogu se koristiti i bez kamate. Većina banaka dozovljava klijentima da, ako ceo račun za prethodni mesec izmire do prvog ili petnaestog u narednom – ne plate kamatu. Zato klijent treba da pažljivo pročita ugovor i vidi o kojem datumu se radi i da li je dobio kreditnu karticu s tom funkcijom te da vodi računa o tome da ga ne promaši.

Jeftinije je od minusa. A sve to pod uslovom da prima platu redovno, što kod nas baš nije slučaj. Ako plaćanje ne bude o roku, sve ide na rate uz debelu kamatu. Tada je jedino rešenje refinansiranje.

Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *