U Narodnoj banci 9,3 milijardi evra

U Narodnoj banci 9,3 milijardi evra

Devizne rezerve Narodne banke Srbije povećane su na kraju juna 27,3 miliona evra, na 9,29 milijardi, i pored  toga što je i u tom mesecu nastavljeno izmirivanje prethodno preuzetih zakonskih i ugovorenih obaveza Republike, saopšteno je  iz NBS-a. Junski iznos deviznih rezervi obezbeđuje pokrivenost novčane mase (M-1) od 219 odsto i šest meseci uvoza robe i usluga.

Neto devizne rezerve (ukupne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka) na kraju juna iznosile su 7,65 milijardi evra, i bile su 64 miliona evra veće u odnosu na prethodni mesec.

Rast neto i bruto deviznih rezervi ostvaren je uprkos tome što su protekli mesec obeležile velike turbulencije na svetskom finansijskom tržištu pojačane odlukom građana Velike Britanije da izađu iz Evropske unije.

Kako ukazuju iz NBS, ova povećanja su ostvarena u ambijentu u kojem i dalje preovladavaju nepovoljni uslovi za ulaganje deviznih sredstava, odnosno još izraženije negativne kamatne stope.

Obim trgovine devizama realizovane na međubankarskom deviznom tržištu u junu iznosio je 589,4 miliona evra i bio je 93,2 miliona evra veći nego u maju. U prvih šest meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 3,55 milijarde evra.

Dinar je u junu nominalno deprecirao prema evru 0,2 odsto, a NBS je u tom mesecu intervenisao na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom 30 miliona evra i prodajom 80 miliona u cilju ublažavanja preteranih dnevnih oscilacija kursa.

Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *