U ponoć ističe rok za privatizaciju medija

U ponoć ističe rok za privatizaciju medija

Rok za privatizaciju medija je istekao 31. oktobra 2015. godine ističe u ponoć, a od 73 medija koja je trebalo da budu privatizovana prodato je 36, dok će ostalih 37 biti privatizovano prenosom kapitala bez naknade ili ugašeno.

Udrženje novinara Srbije (UNS) saopštilo je da je Agencija za privatizaciju od ponedeljka, 2. novembra počela da dostavlja odluke o obustavi postupka privatizacije metodom prodaje kapitala i nastavkom postupka privatizacije metodom besplatne podele akcija.

Bivši direktor RTV Vranje Zoran Veličković 29. oktobra je na panelu o privatizaciji medija podsetio na problem tog medija, koji je odlučio da bez prodaje na javnim nadmetanjima krene u podelu akcija, ali su zaposleni dobili samo 30 odsto akcija, u skladu sa Zakonom o privatizaciji, a ne celokupan kapital u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima.

On je, kako je preneo UNS, rekao i da nije jasno definisano šta se podrazumeva pod završetkom privatizacije medija, navodeći da je za raspodelu akcija potrebno po zakonu najmanje 65 dana i dodatnih 30 dana za formiranje novog privrednog društva i preregistraciju u Agenciji za privredne registre.

Za podelu akcija u manjim medijskim firmama problem će predstavljati i pravilo da akcije mogu dobiti samo oni koji nisu iskoristili pravo na besplatne akcije javnih preduzeća, jer se može dogoditi da niko nema pravo na akcije svoje medijske kuće, a UNS je kao primer ranije naveo Radio Požarevac u kojem je ostalo pet zaposlenih od kojih niko nema pravo na akcije.

Poslednjeg dana za prodaju medija za koje je Agencija za privatizaciju raspisala javne pozive, novog vlasnika dobio je Radio Medveđa. Radio je kupio konzorcijum od četiri zaposlena, preneo je UNS.

Izvor: Beta

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *