U sedamdesetoj bez minusa i kreditnih kartica

U sedamdesetoj bez minusa i kreditnih kartica

Klijenti banaka koji se bliže ulasku u osmu deceniju života pa i onima koji su koju godinu mlađi, poslovne banke u Srbiji ograničavaju znatno broj usluga koje su im dostupne.

 

 

Uglavnom im se nude tekući računi uz debitnu karticu. Do kredita teško dolaze, a pojedine banke im ukidaju i korišćenje kredtnih kartica kao i dozvoljenog minusa. Zavisno do banke do banke, ograničenja se vezuju za različitu dob.

U AIK banci do 75. rođendana klijent mora da isplati sve zajmove .To važi za kredite, platne kartice i dozvoljeni minus.
Sosijete ženeral banka poznata je po svom „evergrin“ programu baš za penzionere. Odobrava im se penzija dan ranije pa brojni popusti. Tu je reklama uz simpatični bračni par koji je odlučio da i u trećem dobu živi bez ograničenja i pomaže kćerki i zetu. Sve to tako može glatko do 75 godine života. A posle? Klijentu se ukida minus, kartica, nema šanse ni za kredit ali uslovno. Odnosno, može da to ostvari uz žiranta koji, kao što je to uobičajeno garantuje otplatu dugova klijenta penzionera.

U Rajfajzen banci su i stroži i blaži u isto vreme  prema klijentima u trećem dobu. Svi dugovi uključujući i one po kreditnim  karticama moraju se izmiriti do 68 rođendana. Nakon tog roka klijentu ostaje dozvoljeni minus. Ova banka prima čak i nove klijente u sedmoj deceniji pa i starije. Imaju pravo da nakon što im na račun legne tri penzije podnesu zahtve za odobravanje prkoračenja po tekućem računu.

Sličnu politiku ima i banka Inteza. Kreditne kartice klijent može da koristi do 68 godine. Nakon toga mu je na raspolaganju od njih samo jedna iz palete „ameriken ekspres“. Ona se dobija uz depozit od 500 evra. Za dozvoljeni minus nema granica. Primaju i nove klijente koji su zagazili u pozne godine a uslov da im se“ minus“ odbori je da bar jedna penzija bude uplaćena na tekući račun. Ova banka nudi i „senior keš kredit“. U televizijskim spotovima reklamiraju ga unuka i deka. Ali i tu ima limit -  pomenuti deda u trenutku odobravanja kredita mora da ima najmanje 55 godina a najiviše 74. U trenutku otplate poslednje rate ne sme biti stariji od 75 godina. Od ovog limita, kao i visine penzije zavise i drugi uslovi.

Banke svim klijentima, bez problema, daju debitne kartice. Tu mogu da potroše onoliko novca koliko imjau na računu odnosno koliko im je banka odborila ako imaju i minus.

O tome kada kako i zašto se limitiraju usluge ulaskom u pozne godine nema objašnjenja .A odgovor je uvek isti -to je u skladu sa politikom banke. Očigledno banke ne žele da dođu u situaciju da im nakon smrti starijeg klijenta ostanu dugovi. Po zakonima i drugim propisima nakon smrti klijenta naslednici sa imovinom preuzimaju i dug. Kada nema  imovine i naslednika ostaje samo dug, a njega banka može samo da otpiše.

Nažalost, mnoge porodice su danas u situaciji da se u potpunosti izdržavaju od bakine ili dekine penzije, a na „minus“ se tu ozbiljno računa i bez te pozajmice mogli bi da dođu u tešku finansijsku situaciju. Zato ne bi bilo zgoreg da se raspitaju o uslugama i starosnoj graniic u banci gde seniori imaju račun. Ako im limiti ne odgovaraju, neka potaže banku gde je on viši. Jer, granica od 68 do 75 godine je prilično rastegljiva.

Stara nacija

O tome da nam je nacija sve starija možemo da čitamo u brojnim istraživanjima i studijama. Životni vek se produžava. U Srbiji su žene već prešle 77., a muškarci 72. godinu. Očigledno, neke banke se ravnaju prema njoj, a neke prema njemu. Druge su baš rigorozne pa su spustile granicu ispod proseka.

Hoće li hronični nedostatak mladih klijenata sa perspektivnim zaposlenjem na dugi rok naterati banke da preispitaju ovu politiku i produže rok kreditiranja minusa i akrtica za još koju godinu? Trebalo bi jer kod nas je penzija kao prihod sigurnija od plate i u poznim godinama, čak i kad je smanjuju.

Izvor:Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *