U Selenči struka i nauka iz osam zemalja

U Selenči struka i nauka iz osam zemalja

U Centru za organsku proizvodnju u Selenči (COPS) u petak, 25. septembra, biće održan deveti Forum o organskoj proizvodnji, kojem će prisustvovati poljoprivrednici, predstavnici državnih institucija, udruženja, kompanija, univerziteta i instituta iz osam evropskih zemalja. Tema ovogodišnjeg foruma biće plasman organskih proizvoda na domaćem i međunarodnom tržištu, a veliko interesovanje za učešće koje su pokazali gosti iz cele zemlje i inostranstva potvrdilo je lidersku poziciju Selenče u organskoj proizvodnji u regionu.

Forum, uz COPS, organizuju Poljoprivredni univerzitet iz Nitre u Slovačkoj i Univerzitet u Novom Sadu, uz podršku Vlade Vojvodine i Evropske preduzetničke mreže. U organizaciji programskih aktivnosti, osim osnivača i članova COPS-a, veliki doprinos su dali EkoRuralNet iz Hrvatske, Vojvođanski klaster organske poljoprivrede i Regionalna razvojna agencija APV.

Ovogodišnji Forum odvijaće se u nekoliko segmenata. Plenarni deo posvećen je izazovima plasmana za male organske proizvođače, u okviru kojeg će najuspešniji poljoprivrednici iz te branše izneti vlastite primere dobre prakse. Biće održan i okrugli sto „Kako povećati izvozni učinak organskih proizvođača – podrška države – najbolji model”. Treći segment su Međunarodni poslovni susreti „AgroOrganicB2B“ koji se realizuju u saradnji s Vojvođanskim klasterom organske poljoprivrede i Evropskom preduzetničkom mrežom – Srbija. Organizatori napominju da se za susrete prijavilo više od 70 učesnika iz osam zemalja, što se može smatrati uspehom s obzirom na to da se „B2B” poslovni razgovori u oblasti organske proizvodnje organizuju prvi put. Istovremeno, biće održana i razvojno-istraživačka sesija, na kojoj će učestvovati predstavnici 14 razvojno-istraživačkih institucija iz četiri zemlje. U okviru Foruma biće izložena i hrana pripremljena po tradicionalnim receptima od proizvoda dobijenih po organskim principima.

Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *