U silosima dobar kvalitet pšenice

U silosima dobar kvalitet pšenice

 

Žetva pšenice je završena. Poljoprivredna inspekcija je okončala aktivnosti praćenja žetve pšenice roda 2015. godine i registrovanje uskladištenja tržnih viškova u skladištima Republike Srbije.

Kako piše „Agroservis“, do 24. jula registrovan je prijem tržišnih viškova merkantilne pšenice kod skladištara od ukupno 1.478.964 tona, od čega je 1.254.685 tona s teritorije Vojvodine.

Generalno se zaključuje da je kvalitet pšeničnog zrna roda 2015. godine zadovoljavajući. Ponderisana vrednost vlage pšeničnog zrna zaprimljenog kao tržni višak u silosima na teritoriji Republike Srbije iznosio je 12,05 odsto. Hektolitarska masa se kretala od 81 u Zapadnobačkom upravnom okrugu do 77 u Borskom i Nišavskom. Prosečna vrednost za celu Republiku Srbiju je iznosila 79,75. Primese su registrovane u proseku na 3,35 odsto (ponderisane vrednosti za celu Republiku Srbiju).Prosečan prinos se kretao od 6,80 tona po hektaru u Zapadnobačkom upravnom okrugu do ispod 3,5 tone po hektaru u užoj Srbiji.

Kada je o kvantitetu reč, uskladišteni tržni viškovi u skladištima Republike Srbije, u količini od 1.478.964 tona, ako se izuzme 2014. godina, na najvišem su nivou u proteklih deset godina.

Izvor: Dnevnik

 

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *