U Srbiji identifikovano 136 žrtava radne eksploatacije

U Srbiji identifikovano 136 žrtava radne eksploatacije

U Srbiji je do sada identifikovano 136 žrtava radne eksploatacije, dok je putem SOS telefona identifikovano 77 žrtava, saopštila je 27. jula 2017. godine Astra povodom Svetskog dana borbe protiv trgovine ljudima, koji se obeležava 30. jula.

U saopštenju se kaže da među njima dominiraju radno sposobni muškarci eksploatisani u građevinskoj industriji, na sezonskim poslovima branja voća ili za rad u fabrikama, ali bilo je i slučajeva žena koje su doživele radnu eksploataciju na poslovima kućnih pomoćnica, negovateljica starih i na poslovima čuvanja dece.

Astra podseća državne organe i sve relevantne aktere da ne zanemaruju pitanja loših uslova rada i kršenja prava radnika u zemlji i inostranstvu, navodeći da je samo tokom 2017. godine primila preko 400 poziva u vezi sa proverom poslovnih ponuda u zemlji i u inostranstvu, i prepoznala veliki broj rizičnih poslova koji mogu biti prevara ili pak dovesti do eksploatacije naših državljana.

Dodaju da iz godine u godinu upozoravaju da normalizacija rada na crno i drugih oblika neregulisanog rada i kršenja radnih prava dovodi do toga da i sami građani teško prepoznaju ekspoloataciju.

Navode i da je prošle godine Astra zabeležila povećan broj poziva građana u vezi sa ponudama za posao u Slovačkoj, a poslovi su se u najvećem broju odnosili na rad u fabrikama velikih kompanija za izradu i sklapanje delova za TV.

„Građani su uglavnom radili ilegalno, bez ugovora i radne dozvole, za novčane naknade daleko ispod dogovorenih, bez poštovanja dogovorenog radnog vremena i ostalih uslova rada“, ističe se u saopštenju.

Kako kažu bilo je i slučajeva ponižavanja i kažnjavanja radnika i dodaju da su tim povodom kontaktirali institucije u Srbiji kako bi se proverile dobijene informacije i preduzele neophodne mere kako bi se zaštitili građani.

Oni ocenjuju da nije mnogo urađeno kako bi se preveniralo kršenje prava radnika, te da je agencijama koje su slale radnike u Slovačku nakon kažnjavanja za privredne prekršaje zbog neposedovanja licence bilo dozvojeno da se licenciraju i nastave legalno da rade i šalju radnike na rad pod istim okolnostima.

Izvor: Tanjug

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *