U toku analiza spremnosti Srbije za IPARD programe – Delegacija Evropske komisije u poseti Beogradu

U toku analiza spremnosti Srbije za IPARD programe – Delegacija Evropske komisije u poseti Beogradu

Delegacija revizora Evropske komisije boravi u Beogradu gde proverava spremnost sistema odgovornog za implementaciju IPARD programa u Srbiji. Ukoliko dobijemo zeleno svetlo, u najkraćem roku biće raspisan konkurs za akreditovane mere i novac će biti na raspolaganju poljoprivrednicima, pod uslovima koji će striktno biti propisani, kažu u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Ukoliko struktura nadležna za sprovođenje IPARD programa dobije akreditaciju, na raspolaganju će biti 175 mil EUR, ističu u ministarstvu.

U toku posete, od 23. maja do 1. juna, revizija Evropske komisije proverava spremnost sistema odgovornog za implementaciju IPARD-a u Srbiji, fokusirajući se kako na postojanje adekvatnog pravnog osnova, tako i na tehničke uslove, ali i spremnost administracije za proces koji predstoji.

Kako navode u ministarstvu, Uprava za agrarna plaćanja je učinila sve što je u njenoj moći kako bi se za ovaj proces što adekvatnije pripremila.

Budžet opredeljen za finansiranje je sedmogodišnji i trenutno obuhvata period od 2014. do 2020. godine. Suma ukupnog budžeta za finansiranje poljoprivrede u sedmogodišnjem periodu u okviru IPARD programa je 229.970.588 EUR od čega 175 mil EUR doprinos EU koji će naša država dobiti, dok je iznos od 54.970.588 EUR iznos nacionalnog doprinosa. U pitanju nisu krediti već bespovratna pomoć.

Realizacijom IPARD programa, otvara se prostor za veća ulaganja u poljoprivredu, s obzirom na to da prema ovoj šemi država dobija između 75 i 90% sredstava iz sredstava EU za programe koje trenutno finansira sa 100% iz budžetskih sredstava, kažu u ministarstvu.

Inače, Evropska komisija je nedavno zaustavila isplatu poljoprivrednih podsticaja za Hrvatsku u iznosu od 165 mil EUR zbog korupcija, preneli su hrvatski mediji. U nalazu revizije, kako je preneto, navodi se da je inspekcija našla niz nepravilnosti u hrvatskim projektima koji su dobili finansijsku podršku.

U Ministarstvu poljoprivrede Srbije kažu da je važno učiti se na iskustvima suseda kroz saradnju sa njihovim institucijama, razmenu eksperata, zajednicke radionice.

– Svakako će svako njihovo iskustvo nama značiti smernicu, putokaz kako da povećamo apsorpciju, a smanjimo eventualne povraćaje novca – navode u Ministarstvu.

Izvor: RTS

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *