U Vojvodini 3.950 bogataša

U Vojvodini 3.950 bogataša

Poreznici su sredili podatke o pristiglim prijava  vezanim za porez na dohodak građana. Ove godine prihode iznad trostruke  prosečne srpske plate prijavilo je 21.448  ljudi u Srbiji.

Broj poreskih obveznika koji stavarno mogu da se pohvale zaradama raste. Odnosno ove godine ih je za 1.561 više nego lane. Najveći prijavljeni prihod za prošlu godinu je 220 miliona dinara. Najbogatiji žitelj Srbije mesečno je zarađivao 18,3 miliona dinara ili 150.000 evra. Prijavljeni prihodi za prvih sto podnosilaca prijava kreću se od 40 miliona do 220 miliona dinara. U Vojvodini prijave je popunilo 3.950 obveznika.

Obveznici ovog poreza su svi koji su zaradili više od trostruke prosečne plate u Srbiji za prethodnu godinu a ove godine ta lestvica je bila 2 .285.064 dinara ili više od 18.500 evra. Odnosno tu su oni koji su mesečno prihodovali 190.442 dinara. Već nekoliko godina obveznici mogu da biraju da li će podneti prijavu elektronski ili u papirnom obliku. Svake godine je sve više onih koji se odlučuju da popune” E “obrasce a ove godine to je bilo 38 odsto.

Najviše bogataša živi na teritoriji Beograda gde je pristigla 15.111 prijav. Sledi regionalni centra i Novom Sadu 3.950  ili za 348 prijava više nego prošle godine. Sledeći po broju prijava je Kragujevac 1.312 i Niš, gde je pristiglo 912 prijava. U  Regionalni centra u Novom Sadu koji pokriva celu Vojvodinu  najviše je prijava stiglo baš u najvećem  gradu 1.850. Zatim po broju prijavljenih bogataša slede Panečvo 266 pa Subotica 255, Zrenjanin gde je prijave popunilo 217. Najmanje  je onih koji su uspeli da postanu obveznici ovog poreza u Vršcu-136.

Stranci se izjednačili s domaćima

Porez na dohodak građana pored naših državljana plaćaju i stranci. Naši su dužni da tu prijave sve što su prihodovali u Srbiji ali i u stranim zemljama. Strani državljani pak plaćaju porez samo na ono što su zaradili u Srbiji, odnosno samo to unose u poresku prijavu. Strancima na radu u Srbiji ne ide loše a među sto najdebljih prijava  pola su baš oni. Najviše ih je sa adresom na Novom Beogradu.

Od opština u celoj Srbiji prednjači Novi Beograd odakle je poreznicima stiglo 4.194 prijava .To je više nego u celoj Vojvodini.

Do pre nekoliko godina iz Poreske uprave Srbije su  obajvljivali pored podataka za gradove i opštine i koliko je koji obveznik prijavio. Uz  najveću sumu bili su grad  plus zanimanje. Kada su prvi po godišnjoj zaradi bili iz Beograda  ostali bi anonimni. Ali kada je bio iz manjih gradova svi su mogli prstom da upere na njihi. Zakon o poreskom postupku i poreskoj administraciji je menjan pa najbogatiji ostaju u dubokoj anonimnosti ne obajvljuju se više imena gradova i zanimanja. Tako nećemo saznati je li u pitanju “on” ili “ona” jer od pristiglih prijava 68,38 odsto čine muškarci, a ostalo su pripadnice lepšeg pola. Zanimanja u kojima se dobro zarađuje nisu se menjala najplaćeniji su menayeri, inženjeri, doktor, ekonomisti pravnici.

Građani koji jedva sastvaljaju kraj s krajem zapitaće se gde se zarađuju tako enormne plate.U sumu koja se oprezuje nius samo plate već i prihodi od izdavnja u zakup stanova ili nepokretnosti, sportskih aktivnosti i slično.

Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *