U Vojvodini za nova radna mesta 158 miliona dinara

U Vojvodini za nova radna mesta 158 miliona dinara

– Da bi se pozitivno uticalo na otvaranje novih radnih mesta i smanjenje stope nezaposlenosti u Vojvodini i istovremeno povećalo ulaganje u ljudske resurse i promociju socijalne inkluzije, urađen je i usvojen Pokrajinski akcioni plan zapošljavanja u Vojvodini za 2017. godinu, kojim je predviđeno da se za te namene opredeli 158.500.000 dinara – rekao je 14. marta 2017. godine na konferenciji za novinare potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam Ivan Đoković. – Tim dokumentom definišu se ciljevi i prioriteti politike zapošljavanja i utvrđuju programi i mere koji će se realizovati, čime bi se omogućilo održivo povećanje zaposlenosti u Vojvodini.
Po njegovim rečima, usvajanjem i primenom tog dokumenta biće povećana kvalifikaciona struktura nezaposlenih i usklađena s potražnjom na tržištu rada, obezbeđena socijalna inkluzija jer se određene kategorije stanovništva motivišu da se upuste u samostalne poslovne poduhvate, ali i zapošljavanje kod postojećih poslodavaca.
– Na taj način pozitivno ćemo uticati na sprečavanje migracije iz manjih sredina ka većim centrima u Srbiji, pre svega ka Beogradu i Novom Sadu, ali i na smanjenje odlaska visokoobrazovane i kvalitetne radne snage u inostranstvo – rekao je Đoković.
On je istakao i da je u Vojvodini na kraju prošle godine, u odnosu na kraj 2015, broj nezaposlenih smanjen 8,4 odsto, čemu su doprinele koordinisane mere Republičke i Pokrajinske vlade i lokalnih samouprava.
– Pokrajinskim akcionim planom za zapošljavanje u Vojvodini za ovu godinu predviđeno je da se odgovarajuće svote izdvoje za četiri programa.
Za samozapošljavanje planirano je da se izdvoji 50.500.000 dinara, a onima kojima bude odobreno, biće obezbeđena subvencija od 182.000 do 456.000 dinara. Za zapošljavanje nezaposlenih biće izdvojeno 60.078.379 dinara, a subvencija koja je namenjena poslodavcu po nezaposlenom iznosi od 183.000 do 202.000 dinara. Za javne radove biće izdvojeno 15.000.000 dinara. U tom programu su i pare namenjene sufinansiranju zapošljavanja 86 mladih i obrazovanih ljudi bez prethodnog radnog iskustva, koje se sprovodi zajedno s „Naftnom industrijom Srbije”, a za to će biti odvojeno 32.921.620 dinara – kazao je Đoković.
Po njegovim rečima, prilikom izrade pomenutog akcionog plana vodilo se računa o tome da se stimulišu i oni koji se odluče da se upuste u samostalni poslovni poduhvat, ali i poslodavci kojima je potrebna određena i odgovarajuća radna snaga. Naime, za manji iznos subvencije za samozapošljavanje subvencionišu se porezi i doprinosi obračunati na minimalanu zaradu, dok je viši iznos obračun dve bruto prosečne zarade za period ugovorne obaveze, odnosno za 24 meseca. Razlika u iznosu subvencije za zapošljavanje nezaposlenih je slična, ukazao je Đoković, jer se prvi odnosi na minimalnu zaradu, a viši na prosečnu, čime se daje podsticaj poslodavcima da zaposlenima isplaćuju višu zaradu.

Uskoro raspisivanje javnih poziva
Javni pozivi za sprovođenje programa i mera aktivne politike zapošljavanja u Vojvodini biće uskoro raspisani, a biće precizirani i uslovi za podnošenje zahteva, potrebna dokumentacija, prioriteti i način donošenja odluka o dodeli subvencija.
– Formiraćemo stručni tim koji će utvrđivati kvalitet podnetih zahteva i vrednovati ih, a biće obavljeni i razgovori s potencijalnim korisnicima – rekao je Đoković.

Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *