Učenje spram zahteva tržišta

Učenje spram zahteva tržišta

Dualno obrazovanje će obezbediti sticanje znanja potrebnih svim firmama, a ne samo zanatsko obrazovanje a krajnji cilj su promene na svim nivoima obrazovanja, izjavio je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević na okruglom stolu Uloga lokalne samouprave u dualnom obrazovanju.

Bilo je pokušaja da se ovaj proces prikaže kao državna kampanja, da se omladina dovede u zavisan položaj i da sindikati ostanu bez posla, rekao je on i dodao da cilj nije da se prikaže samo jedna stranu modela, a to je zanatsko obrazovanje, već da se dualno obrazovanje primeni na svim nivoima sa ciljem da se promeni kvalitet obrazovanja.

– Tema nije da li ćemo uvesti ovaj ili onaj profil već da li ćemo školovati generacije za ono što je potrebno na tržištu rada – rekao je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež. – Pokušavamo da dualno obrazovanje sistematski uvedemo korak po korak za one profile za koje postoji interesovanje i koji su održivi u budućnosti i da to pokrenemo kao novu uslugu sistema obrazovanja, rekao je on i dodao da ne postoji kompanija koja dođe u Srbiju da ne pita kakav je sistem obrazovanja.

Predlog je da se određeni regioni, u skladu sa strukturom svoje privrede, odrede za obuku određenih profila, a lokalnim samoupravama je u interesu da ovako podstaknu razvoj i interes investitora, rekao je Čadež.

Generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opštine Đorđe Staničić je rekao da treba osigurati da svaka lokalna samouprava bude u stanju da pripremi pravu podlogu za uvođenje dualnog obrazovanja. Srednjoškolci treba kroz dualno obrazovanje da dođu do znanja koja su potrebna privredi, ali je to mukotrpan posao u kome možemo da dođemo do najboljih predloga samo kroz partnerski rad, rekao je on.

Zapošljavanje je način da se ljudi zadrže u svojim gradovima i da ne moraju da idu u Beograd ili u inostranstvo zbog posla, rekla je direktorka Švajcarske kancelarije za saradnju Ursula Lojbli.- Smatramo da je obrazovanje prilagođeno potrebama privatnog sektora način da se obezbedi zapošljavanje, a lokalne vlasti treba da budu posrednik između zainteresovanih strana – poručila je Lojbli.

Izvor: Dnevnik

 

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *