Ugovor o Transportnoj zajednici doprinosi integraciji u EU

Ugovor o Transportnoj zajednici doprinosi integraciji u EU

Glavni ciljevi ugovora o Transportnoj zajednici Zapadnog Balkana su povećanje investicija u saobraćajnu infrastrukturu u Srbiji i regionu, stvaranje jedinstvenog transportnog tržišta regiona i njegova integracija u zajedničko tržište EU, kao i povećanje stepena bezbednosti u saobraćaju na putevima, rečeno je juče Beti u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije.

Ugovor o Transportnoj zajednici Zapadnog Balkana potpisan je u 13. jula 2017. godine u Trstu na Samitu lidera Zapadnog Balkana.

„Neki od najvažnijih zadataka koji će se rešavati na osnovu ovog ugovora tiču se uklanjanja fizičkih barijera, dakle, tamo gde nema infrastrukture, ali je pođednako važno da roba na granicama ne stoji po nekoliko sati jer je naš cilj da što više tranzitnog saobraćaja ide preko Srbije“, navode u ministarstvu.
Kako objašnjavaju, primena ugovora o Transportnoj zajednici Zapadnog Balkana podrazumeva visok stepen usklađenosti relevantnih propisa, uključujući oblast tehničkih standarda, interoperabilnost, efikasno upravljanje saobraćajem.

Dodatne prednosti su pojednostavljenje administrativnih procedura za prelazak iz jednog carinskog područja u drugo.

„Potpisivanjem Ugovora o transportnoj zajednici potvrđuje se politička volja regiona da postane deo transportnog prostora i transportnih mreža EU“, ističu u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Taj ugovor podrazumeva i pripremu petogodišnjih planova razvoja sveobuhvatne i osnovne mreže i identifikaciju prioritetnih projekata od regionalnog interesa, kao i sistemski i usklađen razvoj transportne infrastrukture – železnica, puteva, unutrašnjih plovnih puteva, kontejnerskih terminala, luka i aerodroma u regionu.

Izvor: Beta

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *