Uključivanje u Evropsku preduzetničku mrežu (EEN) za besplatno usavršavanje u Evropi

Uključivanje u Evropsku preduzetničku mrežu (EEN) za besplatno usavršavanje u Evropi

Procedure i dokumenta za prijavljivanje

Besplatna radionica za mlade preduzetnike i sva mala i srednja preduzeća

održaće se u utorak, 15. marta 2016. godine sa početkom u 11,00 časova u Regionalnoj privrednoj komori Novi Sad, Narodnog fronta 10/II

Radionicu zajednički organizuju Regionalna privredna komora Novog Sada, Univerzitet u Novom Sadu i Poslovni inkubator Novi Sad, na kojoj će biti predstavljeni projekti Erazmus za mlade preduzetnike i Evropska preduzetnička mreža, koji se realizuju u okviru COSME programa.

 rad_-_inostranstvo

Cilj ove radionice je:

Pružanje informacija mladim preduzetnicima o mogućnostima, konceptu i pogodnostima pristupa novom tržištu, o potencijalnim prilikama za saradnju sa inostranim partnerima, koja će im olakšati pokretanje novog ili jačanje već postojećeg preduzeća.

 

Posebna pažnja na ovoj radionici će biti posvećena kreiranju seta dokumenata potrebnih za proceduru prijave na EEN, na primerima domaćih i inostranih partnera.

 

U prvom delu radionice biće predstavljena Evropska preduzetnička mreža (Enterprise Europe Network – EEN) koja ima cilj da pomogne, kako istraživačkim grupama, tako i malim i srednjim preduzećima u Srbiji da ostvare kontakte sa potencijalnim partnerima u zemlji i inostranstvu i uspešno konkurišu za razvojne projekte, kao i za ostale vidove komercijalne saradnje.

Više informacija o ovome na: http://een.ec.europa.eu.

 

U drugom delu radionice, polaznici će dobiti osnovne informacije o programu COSME u okviru kojeg je i projekat Erazmus za mlade preduzetnike, koji pruža mogućnosti profesionalnog višemesečnog besplatnog usavršavanja u inostranim preduzećima za mlade preduzetnike (do 3 godine postojanja preduzeća) i nezaposlene, i dobiti dobiti odgovore na pitanja:

  • Kako mogu da pronadjem adekvatnu kompaniju?
  • Da li mogu da učestvujem u usavršavanju, s obzirom na moje godine i oblast kojom se bavim?
  • Koje benefite da očekujem od boravka u kompaniji u inostranstvu?
  • Kada najranije mogu da počnem sa usavršavanjem?
  • Zašto bi moje preduzeće uopšte bilo domaćin nekome iz inostranstva?
  • Koje koristi može imati moja kompanija?
  • Šta su moje obaveze?

Takođe, preduzeća koja postoje duže od 3 godine mogu da ugoste preduzetnike iz Evrope, o čemu će biti reči.

Više informacija o ovome na: http://www.erasmus-entrepreneurs.eu/.

U trecem delu radionice, fokus radionice će biti na važnosti kreiranja konkurentske ponude za inostrane kupce/partnere kroz profile Evropske preduzetničke mreže. Uz primere domaćih i inostranih partnera biće prikazano kako izraditi set dokumenta neophodnih za proceduru prijavljivanja:

-kako formulisati sopstvenu ponudu ili zahtev za saradnju,

-kako popuniti profil i napisati poslovnu ponudu (business offer),

-kako iskazati poslovnu tražnju (business request),

-kako ponuditi sopstveni inovativni proizvod (technology offer),

-kako vršiti pretragu za inovativnim proizvodom (technology request).

Predavači: Doc. dr MLADEN RADIŠIĆ, VLADIMIR NIKIĆ i dr VESNA RAŠKOVIĆ DEPALOV, članovi projektnog tima Erasmus projekta i Evropske mreže preduzetništva Srbije, učesnici više evropskih i nacionalnih projekata.

Erasmus za mlade preduzetnike je program razmene u sastavu programa COSME, koji pruža priliku novim ili preduzetnicima sa preduzetničkim duhom, da uče od iskusnijih preduzetnika koji vode male biznise u drugim državama učesnicama Programa, kao i mogućnosti da iskusni preduzetnici iz Srbije svoja znanja i iskustva podele sa mlađim kolegama iz Evrope, a sve u cilju ostvarenja poslovne saradnje. Bez obzira da li ste nov ili iskusniji preduzetnik, Program nudi snažnu dodatnu vrednost za vaše poslovanje: moguće beneficije koje uključuju razmenu znanja i iskustva, mogućnosti umrežavanja sa partnerima širom Evrope (čemu pomaže i Evropska preduzetnička mreža), nove komercijalne odnose ili inostrana tržišta.

Kontakt osoba za sve informacije u Regionalnoj privrednoj komori Novi Sad je:

Jelena S. Stankov, tel: 021/ 480 20 85, 065/ 8 560 382, e-mail: jstankov@rpkns.com.

Zbog ograničenog broja mesta, obavezna je prijava učešća elektronskom poštom na e-mail: jstankov@rpkns.com,do 14. marta 2016. godine.

 

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *