Ulaganja američkih kompanija dostigla skoro 4 milijarde dolara

Ulaganja američkih kompanija dostigla skoro 4 milijarde dolara

SAD su jedan od najvećih stranih investitora u Srbiji sa ukupnim iznosom investicija od 3,8 milijardi dolara, pokazuju podaci američkih kompanija, a velike šanse imaju auto-industrija IT sektor i farmaceutska industrija.
Reč je o ukupnim ulaganjima (odnosno inicijalnim plus ulaganjima tokom poslovanja) a takođe, investicije američkih kompanija donele su do danas više od 8.000 radnih mesta u Srbiji.
Auto-industrija, IT sektor, farmaceutska industrija, energetika, finansijski sektor, građevinarstvo i vojna oprema su polja u kojima postoje šanse za novi priliv američkih ulaganja, a kad je izvoz u pitanju potencijali postoje u plasiranju organskih poljoprivrednih proizvoda, navodi se u podacima PKS.
Velike šanse za novi talas američkih ulaganja u Srbiju su u oblasti auto-industrije, IT sektor i farmaceutsku industriju.
Postoji već razvijena saradnja u oblasti proizvodnje softvera i pružanja različitih „nearshoring“ usluga za velike američke IT kompanije, a dobre perspektive daljeg unapređenja saradnje postoje u energetici, finansijskom sektoru, građevinarstvu, proizvodnji nameštaja i opreme za kuću i vojno-ekonomskim odnosima. Od jula 2015. godine, Srbija ima obnovljen preferencijalni režim izvoza u SAD (GSP status).
Preferencijalna trgovina podrazumeva da se u SAD mogu uvoziti određeni proizvodi iz više od 140 zemalja, uključujući Srbiju, bez carina ili sa minimalnom carinom.
Program GSP omogućava povlašćeni bescarinski uvoz za gotovo 5.000 proizvoda iz odabranih zemalja i teritorija, uključujući i Srbiju.
Izvozne šanse na američkom tržištu identifikovane su u oblasti poljoprivredno-prehrambenog sektora, metalskoj industriji, drvno-prerađivačkoj industriji, tekstilnoj industriji, vojnoj industriji… Po ukupnom deviznom prihodu od turizma po zemljama u 2015. godini, SAD se 56 miliona dolara nalaziena sedmom mestu, pri tome je neto devizni efekat od turizma 37 miliona USD, pokazuju podaci NBS.
Da bismo realizovali veći izvoz i iskoristili prednosti direktnog kargo prevoza Air Srbije neophodno je obezbediti dovoljne količine robe, kontinuitet u izvozu, poštovati rokove isporuke i standarde koje propisije američko zakonodavsto.
U PKS ističu da je potrebna bolja promocija naših proizvoda na američkom tržištu, zatim povezivanje sa kompanijama koje u svom sastavu imaju linije megastorova, povezivanje sa američkim multinacionalnim kompanijama – kako bi domaće kompanije uključile u svoje dobavljačke lance.
Što se tiče robne razmene sa SAD u izvozu i dalje dominiraju automobili uprkos padu prodaje na američkom tržištu.
Prošle godine ukupna robna razmena je iznosila 539,4 miliona dolara, što je pad od 8,9 odsto u odnosu na 2014. godinu). Vrednost izvoza iz Srbije je 250,5 miliona dolara (pad 19,9 odsto najviše zbog pada izvoza automobila od 52 odsto).
Uvoz je vredan 288,9 miliona dolara (povećan 3,5 odsto). Izvoz Srbije u SAD porastao je 100 puta od 2001. godine (4,9 miliona dolara) zaključno sa 2013. godinom (kada je dostigao rekordnu vrednost od 490,4 miliona dolara). Ta godina bila je rekordna godina jer je tada počeo izvoz FIAT vozila, a u poslednje dve godine izvoz automobila pada zbog zasićenosti tržišta modelom koji se sada proizvodi.
Prema podacima za prvih šest meseci 2016. godine, ukupna robna razmena iznosila je 270,8 miliona dolara.
Vrednost izvoza Srbije u SAD bila je 102,6 miliona dolara, a uvoz je iznosio 168,2 miliona dolara. i dalje uprkos prošlogodišnjem padu, najviše izvozimo automobile i municiju pa su i dalje najveći izvoznici FIAT i Prvi partizan. Prošle godine porastao je izvoz pogonskih mašina i uređaja i centrifugalnih pumpi i vatrenog oružja.
Raste i izvoz hrane (za 15 odsto), pre svega malina (za 26,6 odsto – na 16 miliona dolara) i suvog voća (za 25 odsto na 6,5 miliona dolara). Iz PKS podsećaju da je poslednjih nekoliko godina obeležio dolazak novih američkih investitora kako u uslužni tako i u proizvodni sektor: Cooper Tires, Johnsons Controls, NCR, Sitel, Van Drunen Farms, Cooper Standard, Vela Tel Global Communications, Telesign Mobile, Kohlberg Kravis Roberts (KKR) / SBB-Telemach Group, Delphi Packard 1 i 2, Lear Corporation, Marriott (Courtyard Marriott – Belgrade City Center).
Predsednik Upravnog odbora Američke privredne komore u Srbiji (AmCham) Zoran Petrović je ukazao je da vlada sve više je interesovanja američkih kompanija za naše tržište.
Kako je kazao, najznačajniji investitori su Filip Moris, Coca Cola, Ball packaging Europe, Microsoft, Oracle, IMB, a u poslednje vreme i kompanije koje rade outsource-ing poput NSR-a i Sitela.
Petrović kaže da je veoma značajno i to što srpske firme od prošle godine mogu da izvoze bilo bez carine, bilo pod povlašćenim stopama u skladu sa sporazumom sa SAD.
On je dodao da je do sada spoljno-trgovinska razmena sa SAD bila skromna, ali se nada da će u budućnosti biti veća.
Petrović kaže da je insistiranje na vladavini prava važna poruka za investitore koji već posluju u Srbiji, ali i za one buduće, koji nameravaju da dođu.
„Važno je da smo na dobrom putu, da je Srbija politički stabilna i za investitore je takođe važno da se rade prave ekonomske reforme“, rekao je Petrović.
Kako je rekao, tokom sastanka sa potpredsednikom SAD Džozefom Bajdenom u Beogradu bilo je govora i o interesovanju američkih investitora za ulaganje u Srbiji.
Izvor: Tanjug

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *