Ulaganja u Srbiju povećati za trećinu

Ulaganja u Srbiju povećati za trećinu

Ekonomisti su složni u oceni da je za dostizanje održivog razvoja Srbije, i pored ekonomskih rezultata znatno boljih od planiranih, neophodno da sadašnje ukupne investicije dostignu 25 odsto bruto domaćeg proizvoda jer će samo tako godišnji privredni rast biti oko pet odsto, odnosno onoliko velik da građani Srbije bolje žive. Pošto su sada godišnje investicije 18 odsto bruto domaćeg proizvoda procenjenog na oko 30 milijardi evra, jasno je da bi one u narednih nekoliko godina morale da se povećaju trećinu, i to u trenutku kada se i gotovo sve zemlje u regionu bore za privlačenje što više stranih investitora.

Prošle godine strane investicije, uz direktni podsticaj države, bile su oko 1,8 milijardu evra, a do kraja ove godine bi trebalo da budu 1,6 milijardu. Strani investitori su u prvih osam meseci ove godine već uložili 300 miliona evra više nego u istom periodu 2014. Tačno je da su ovogodišnje i prošlogodišnje strane direktne investicije veće nego što su bile u 2014. – 1,2 milijardu evra – ali su daleko od 2011, kada su iznosile 3,3 milijarde evra ili 2007. i 2008, kada bu bile 2,5 milijarde. Međutim, država je u skladu sa svojim ekonomskim mogućnostima – a one su u protekle dve-tri godine bile male zbog ekonomske krize u kojoj je država bila – privlačila strane investicije u skladu s novcem koji je imala. Podaci Ministarstva privrede pokazuju da je Srbija od aprila 2014. do polovine ove godine potpisala 33 ugovora o dodeli podsticaja, kao i da je u tom periodu na ime državne pomoći izdvojila 155,6 milijardi evra stranim investitorima. Računica pokazuje da to znači da im je država dala oko 8.500 evra po zaposlenom, kao i da je na taj način obezbedila 18.329 novih radnih mesta u različitim industrijama.

Ukoliko su procene tačne, do kraja godine broj stranih investicija će porasti i njima će se uposliti oko 5.600 radnika. Najveće investicije u prošloj godini započete su u automobilskoj, prehrambenoj i građevinskoj industriji, a ulaganja su mahom stizala iz Kine, Turske, Austrije, Francuske i Italije, ali ima najavljenih investicija iz Indonezije, Koreje, koje će biti realizovane narednih meseci.

Po nedavnom istraživanju konsultantske kuće „Ernest i Jang” o atraktivnosti Evrope kao destinacije za direktne strane investicije, Srbija je prošle godine imala rast od 108 odsto u broju stvorenih radnih mesta – s 5.104 u 2014. godini na 10.631. Takvi rezultati postavili su, ocenio je Stiven Fiš iz te konsultantske kuće, Srbiju na drugo mesto na listi top-deset zemalja po kriterijumu stvaranja novih radnih mesta od aktivnosti stranih direktnih investicija. Na toj top-listi Srbija je iza Mađarske, ali je zato ispred Irske, Nemačke, Velike Britanije, Poljske, Slovačke, Rumunije, Francuske i Rusije.

Predsednica Saveta stranih investitora u Srbiji Jana Mihajlova ističe da su važni ne samo investitori koji tek planiraju da dođu u Srbiju nego i oni koji su tu državu stavili u dugoročnu platformu za svoj biznis. Zato je, kaže, najvažnije da oni koji već posluju u Srbiji imaju čvrst, dobro organizovan dijalog s Vladom Srbije, da budu sigurni u svoj dobar izbor za ulaganje i ličnim preporukama pomognu dolazak novih investitora, a samim tim i oporavak srpske ekonomije.

Lj. Malešević

Borba za komšijama

Analize međunarodnih konsultantskih kuća ukazuju na to da u ovom trenutku samo 20 odsto velikih svetskih korporacija planira investicije u Evropi, kao i da su im najatraktivnije destinacije Velika Britanija, Nemačka i Francuska, a daleko iza njih su zemlje našeg regiona. To pak znači da se Srbija, ma koliko to mnogima ne bilo po volji, mora na sve načine i svim sredstvima boriti da privuče strane investitore. Jer, u borbi za strane investitore naspram sebe ima zemlje regiona koje su spremne da daju veće subvencije za radna mesta, bolju infrastrukturu, lokaciju… Drugim rečima, mnoge zemlje zarad stranih investitora daju sve što imaju samo da bi oni došli i zaposlili lokalno stanovništvo pošto je svima jasno da boljeg života nema bez većeg zapošljavanja.

Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *