Univerzitetu kompleks kasarne „Dr Arčibald Rajs”

Univerzitetu kompleks kasarne „Dr Arčibald Rajs”

Univerzitet u Novom Sadu, zahvaljujući dogovoru vlasti na republičkom, pokrajinskom i gradskom nivou, dobiće na korišćenje kompleks kasarne „Dr Arčibald Rajs“ u Futoškoj ulici u Novom Sadu – zaključak je jučerašnjeg sastanka ministra prosvete Mladena Šarčevića s potpredsednikom Pokrajinske vlade Mihaljom Njilašom, pokrajinskim sekretarom za visoko obrazovanje i naučno istraživačku delatnost profesorom dr Zoranom Miloševićem, gradonačelinkom Novog Sada Milošem Vučevićem i rektorom Univerziteta u Novom Sadu profesorom dr Dušanom Nikolićem.
Dobijanje kompleksa kasarne „Dr Arčibald Rajs“ rešiće trenutne prostorne probleme UNS-a koji je, mada privilegovan postojećim, planski građenim i u našoj državi jedinstvenim kompleksom Kampusa, njime i ograničen.
– U kompleksu zgrada nekadašnje kasarne praktično ćemo stvoriti novi univerzitetski kampus, jer nam je postojeći postao pretesan, kako zbog sve većeg broja studenata, tako i zbog povećanja broja istraživačkih timova. I zato je ovo istorijski dogovor o razvoju i perspektivama UNS-a – rekao je, posle jučerašnjeg sastanka u Novom Sadu, rektor UNS-a profesor dr Dušan Nikolić.
– Tu će moći da se preseli deo Akademije umetnosti, koja se mora izmestiti iz sadašnje zgrade u Ulici Đure Jakšića, koja pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi, zatim deo Fakulteta tehničkih nauka, koji je izgubio deo prostora rušenjem zgrada zbog izgradnje tehnološkog parka, a ima i potrebu za širenjem kako bi se omogućilo povećanje školovanja IT stručnjaka. U ovom prostoru naći će se i mesta za dodatne kapacitete Medicinskog fakulteta, na kojem očekujemo povećanje broja stranih studenata i za još puno sadržaja za kojim Univerzitet ima potrebu, ali do sada nije imao prostorne mogućnosti.
Po rečima ministra prosvete Mladena Šarčevića ovaj dogovor primer je dobre saradnje svih nivoa vlasti od gradskog, preko pokrajinskog, do republičkog.
– Mi kao Vlada odgovorni prema mladim ljudima – rekao je ministar Šarčević. – U Novom Sadu smo već razgovarali o povećanju kapaciteta predškolske ustanove i škola, a sada i univerziteta i napravili smo dobar akcioni plan, koji će postojeće probleme rešiti.
Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević podvukao je da je potreba za proširenjem obrazovnih kapaciteta, od predškolskih do visokoškolskih u najvećem vojvođanskom gradu, dokaz njegove vitalnosti i perspektive i napomenuo da je saradnja na svim nivoima vlasti u ovom segmentu izuzetna. O značaju, ali i visokom stepenu te saradnje pohvalno se izrazio i pokrajinski sekretar za nauku i visoko obrazovanje profesor dr Zoran Milošević, uz podsećanje da je krajnji cilj svih ovih nivoa vlasti, zadovoljenje potreba mladih ljudi za obrazovanjem i napredovanjem.
U narednom periodu ovaj dogovor o ustupanju kompleksa kasarne dr Arčibald Rajs Univerzitetu u Novom Sadu će biti konkretizovan zatvaranjem finansijske konstrukcije, utvrđivanjem rokova za neophodne radove i konačnim definisanjem namene dobijenog prostora. Nadu da neće proći puno vremena, a da će, već odavno pust, kompleks nekadašnje reprezentativne kasarne u širem centru Novog Sada, uskoro zaposesti studenti, daje i procena rektora UNS-a da je zgrada u Futoškoj ulici u dobrom stanju i da neće iziskivati puno radova kako bi se privela novoj nameni.
D. Devečerski

Podrška izgradnji tehnološkog parka
Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević razgovarao je u Novom Sadu sa Dušanom Nikolićem rektorom Univerziteta u Novom Sadu, dekanom Tehničkog fakulteta, predstavnicima pokrajinske i gradske vlasti o izgradnji Naučno- tehnološkog parka u Novom Sadu.
– U razvoju visokog obrazovanja i nauke važnu ulogu imaju naučno tehnološki parkovi i trebalo bi da ih ima mnogo više – rekao je ministar Šarčević i dodao da projekat može da računa na punu podršku Ministarstva i ministarskog tima za razvoj IT sektora.
U toku je druga faza izgradnje Naučno-tehnološkog parka u Novom Sadu koji se finansira sredstvima Fakulteta tehničkih nauka i Evropske investicione banke, dok je deo zemljišta obezbedio Grad Novi Sad. Arhitektonskim rešenjem predviđeno je da se park u obliku broda prostire na 26.000 kvadrata, od kojih bi 10.000 zadržao Fakultet.
Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *