UNOSNO: Filmadžije nam donele 20 miliona evra

UNOSNO: Filmadžije nam donele 20 miliona evra

Svetski standardi pokazuju da na jedan evro podsticaja filmskoj industriji država prihoduje od tri do sedam evra, ukazuje za Kurir Boban Jevtić, direktor Filmskog centra Srbije

Srbija će u ovoj godini od snimanja filmova inkasirati oko 20 miliona evra, i to zahvaljujući subvencijama države u filmskoj industriji!

Naime, u 2016. godini, kao podsticaj stranim i domaćim filmadžijama koji su se odlučili da snimaju u Srbiji, država je izdvojila nešto više od tri miliona evra i tako krenula u trku sa drugim zemljama iz okruženja koje su još devedesetih godina filmsku industriju pretvorile u unosnu privrednu granu.

Boban Jevtić, direktor Filmskog centra Srbije za Kurir kaže da je ovaj program dobra poslovna prilika za državu.
– Svetski standardi pokazuju da na jedan evro podsticaja država prihoduje od tri do sedam evra. Filmska industrija za kratko vreme može da ostvari veliki rast. Recimo, ovaj program funkcioniše od aprila 2016, a dve inostrane kompanije preko jedne naše domaće firme utrošile su, samo u tom periodu, čak 16 miliona evra na teritoriji Srbije – objašnjava Jevtić.

U Ministarstvu privrede kažu da se podsticajna sredstva dodeljuju ne kroz direktno davanje novca, već putem povraćaja 20 odsto poreza, ali samo za troškove ostvarene u Srbiji.
– Na ovaj način stvorili smo šansu za povećanje zaposlenosti, ali i za promociju zemlje. Ono što je dosadašnja praksa pokazala jeste da film reklamira i lokacije na kojima je sniman, pa samim tim doprinosi i razvoju turizma, ali i angažovanju lokalnog stanovništva kroz ugostiteljstvo – kažu u Ministarstvu.

ČINJENICE: KO IMA PRAVO NA SUBVENCIJE
– Bilo koja domaća i strana produkcija koja ulaže  više od 300.000 evra u film
– Produkcija koja ulaže više od 150.000 evra u seriju
– Produkcija koja ulaže više od 50.000 evra u dokumentarni film

Izvor: Kurir

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *