Upis imovine za samo tri dana

Upis imovine za samo tri dana

Ispravnost dokumentacije koju građani i privreda ubuduće budu podnosili za katastar radi upisa prava proveravaće javni beležnici (notari), a ne službenici katastra, čime će postupak biti značajno efikasniji, predviđa radna verzija novog zakona o upisima u katastar, o kojoj se diskutovalo na okruglom stolu u Palati Srbije.

Očekuje se da tim novinama bude omogućeno da se upis u katastar obavlja u roku od tri dana.

Ta novina uvodi se jer provera dokumentacije ne bi ni trebalo da bude posao službenika katastra već je nužno da dokumente kontrolišu oni koji su za to najstručniji i taj princip već je uspešno dokazan u reformi izdavanja dozvola za gradnju.

Služba katastra biće rasterećena značajnog posla jer već sada ima 24.000 nerešenih žalbi koje su podneli građani i privreda.

24.000 nerešenih slučajeva u katastru
„Novim zakonom želimo da ubrzamo postupak upisa i zato uvodimo elektronski šalter za razmenu dokumentacije između Službe za katastar i profesionalnih korisnika – javnih beležnika, javnih izvršitelja, sudova i ostalih koji će biti određeni u skladu sa sektorskim propisima i podzakonskim aktom“, izjavila je državna sekretarka Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Aleksandra Damnjanović.
Nema dangube po šalterima

“Umesto tri-četiri odlaska na šalter, Nacrtom zakona predviđa se da će građani samo jednim odlaskom kod javnog beležnika završiti i overu ugovora i upis svojine“, navodi direktorka za regulatornu reformu u NALED-u Jelena Bojović. “Osim smanjenja broja postupaka, skratiće se i rokovi, što će građanima olakšati upis prava, ali i dodatno našu zemlju unaprediti na međunarodnim listama konkurentnosti kao što je Duing biznis lista Svetske banke“.

Javni beležnici će dokumentaciju koju overe (npr. kupoprodajni ugovor za nekretninu), a koja predstavlja pravni osnov za upis u katastar nepokretnosti, dostavljati nadležnoj službi katastra po službenoj dužnosti, preko e-šaltera u roku od 24 sata, navodi se u saopštenju NALED-a.

Notar će biti dužan da u tom roku dostavi dokumentaciju Katastru čak i ako stranka nije uplatila propisanu taksu, a takođe će Katastar biti u obavezi da izvrši upis.

S druge strane, stranci će biti stimulativnije da na vreme plati predviđeni namet jer će iznos takse biti 20 odsto niži.

Izvor: Tanjug

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *