USAID saradnja sa devet novih partnera

USAID saradnja sa devet novih partnera

Na prijemu u rezidenciji američkog ambasadora, ambasador Majkl Kirbi i direktorka misije USAID-a u Srbiji Aza El-Abd odali su, 9. juna 2015. godine, priznanje novim partnerskim organizacijama iz civilnog i privatnogsektora kojima su dodeljena direktna bespovratna sredstva Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Devet novih partnerskih organizacija su konzorcijum Srpske asocijacije menadžera i DNA Communications, Ženski edukacioni centar, Beogradski fond za političku izuzetnost, Centar za slobodne izbore i demokratiju, Nacionalna koalicija za decentralizaciju, Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost, Fondacija Ana i Vlade Divac, Smart Kolektiv i Trag fondacija.

Ukupna vrednost novih aktivnosti koje će se realizovati u okviru ovih partnerstava je oko 3,7 miliona dolara, od čega je USAID obezbedio 2,7 miliona dolara, dok su partnerske organizacije obezdebile skoro 987.000 dolara za postizanje zajedničkih projektnih ciljeva. „Ovim partnerskim odnosom, lokalne organizacije, koje su na izvoru problema kao i rešenja, dobijaju znatno veću odgovornost. Time, sredstva USAID-a vode ka ostvarenju boljih i održivijih rezultata“, rekao je ambasador Kirbi.

Od 2013. godine, USAID u Srbiji je obezbedio direktna bespovratna sredstva u iznosu od 9 miliona dolara za 18 državnih institucija, organizacija civilnog društva i privatnih firmi. Kroz ovakav pristup razvoju, kojim se lokalne organizacije direktno finansiraju, američka vlada im ukazuje poverenje da su sposobne da delotvorno upravljaju poverenim sredstvima.

“Nova partnerstva pokrivaju različite oblasti. Nastoje da unaprede održivost civilnog društva, reprezentativnost i odgovornost vlasti, da pomognu da se građani Srbije prilagode promenljivom ekonomskom okruženju, da osnaže mlade i da unaprede ulogu žena u vlasti”, rekla je Aza El-Abd.
USAID Srbija trenutno prima nove prijave od lokalnih organizacija civilnog društva za projekte namenjene demokratskom i ekonomskom razvoju. Otvoreni poziv za podnošenje predloga projekata je dostupan na sledećem linku:www.grants.gov/view-opportunity.html?oppId=275704.

Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *