Uskoro regionalna organizacija za obrazovanje u Beogradu

Uskoro regionalna organizacija za obrazovanje u Beogradu

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić najavio je danas da će za par meseci u Beogradu biti osnovana organizacija za razvoj obrazovanja u jugoistočnoj Evropi.

„Posle nekoliko godina truda uspeli smo da formiramo regionalnu inicijativu za razvoj obrazovanja jugoistočne Evrope, dakle imaćemo jednu regionalnu organizaciju sa sedištem u Beogradu“, rekao je Verbić, koji je otvorio treću regionalnu konferenciju Udruženja direktora škola jugoistočne Evrope pod nazivom „Motivacija u obrazovno-vaspitnom sistemu“.

Trodnevna konferencija je otvorena u zgradi Skupštine Srbije, a  učestvuje više od 200 direktora osnovnih i srednjih škola iz Srbije, Makedonije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Crne Gore.

Verbić je izrazio očekivanje da će se to udruženje uključiti i u rad te regionalne organizacije i biti aktivno u pronalaženju novih ideja za unapređenje obrazovanja.

„Za par meseci ćemo konačno imati osnivanje te međunarodne organizacije koja bi trebalo da okupi sve one koji imaju inicijativu da nešto dobro urade za obrazovanje u jugoistočnoj Evropi“, poručio je on.

Verbić je istakao da je veoma važno da se na regionalnom nivou unapređuje obrazovanje i zajednički rešavaju problemi. Verbić je učesnicima konferencije poželeo dobrodošlicu i uspeh u radu.

Predstavnik Društva direktora škola Srbije Zlatko Grušanović, koji je direktor Osnovne škole „Vuk Karadžić“ u Beogradu, izjavio je Tanjugu da će u naredna tri dana biti održano šest plenarnih predavanja i osam radionica o motivaciji učenika.

„Teme su, na primer, igraonica – učionica, šta nam deca poručuju, rad sa talentovanim učenicima, motivacija učenika i nastavnika i drugo“, rekao je Grušanović, ističući da su to osnovni sistem obrazovanja.

On je kazao da učenik ne mora sve da zna, ali da je važno da zna gde i kako može da potraži to znanje, kao i da zna da ga primeni.

Predstavnici udruženja direktora škola iz Srbije, Makedonije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Crne Gore poručili su da im dosta znači međusobna razmena iskustava i ideja.

Treću regionalnu konferenciju Udruženja direktora škola jugoistočne Evrope organzuje Društvo direktora škola Srbije, a prethodne dve konferencije su organizovane u Sarajevu 2012. i Budvi 2013. godine.

Evropsko udruženje direktora škola i vrtića okuplja više od 93.000 direktora.

Izvor: Tanjug

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *