Uvođenje čistije proizvodnje u Delta Agraru

Uvođenje čistije proizvodnje u Delta Agraru

Kompanija Delta Agrar uspešno je realizovala projekat uvođenja metodologije sirovinski efikasnije i čistije proizvodnje (Resource Efficient and Cleaner Production – RECP), kojim se uvodi čistija proizvodnja kao način za smanjenje zagađenja i unapređenja postojeće industrije. Ovaj projekat finansijski su podržali Vlada Austrije kroz Organizaciju Ujedinjenih Nacija za industrijski razvoj (UNIDO), Centar za čistiju proizvodnju i Tehnološko-metalurški fakultet u Beogradu.

„Uvođenjem čistije proizvodnje usvojili smo  znanja i iskustva iz zemalja EU na polju energetske efikasnosti, što će nesumnjivo pomoći daljem razvoju naše kompanije“, izjavio je Aleksandar Živković, direktor za investicije i razvoj Delta Agrar Grupe i dodao da je u projektu učestvovalo  5 kompanija Delta Agrar Grupe – Delta Agrar, Kozara, Napredak, Jedinstvo i Podunavlje.

Delta Agrar prisutan je u svim aspektima agrarnih delatnostii svoju politiku bazira na obezbeđenju održivog razvoja.

“Najveći izazov naše kompanije je ostvarenje visoke stope rasta bez zagađenja i degradacije, a uz optimalan balans u korišćenju prirodnih resursa”, izjavila je Sonja Đokić, menadžer za zaštitu životne sredine Delta Agrar Grupe.

Ona je dodala da je uvođenje čistije proizvodnje prvi korak u dobijanju Integrisane dozvole (IPPC dozvola), kojim se potvrđuje da su aktivnosti u skladu sa zahtevima predviđenim Zakonom o integrisanom sprečavanju i kontroli zagađivanja životne sredine.

Čistija proizvodnja podrazumeva primenu principa sprečavanja (prevencije) zagađenja na samom izvoru njegovog nastanka zamenom klasičnih rešenja koja tretiraju otpad na kraju proizvodnog procesa. To podrazumeva racionalniju upotrebu sirovina, vode i energije; smanjenje troškova proizvodnje; smanjenje količine otpada i emisije; povećanje produktivnosti i stvaranje preduzeća koja će biti „prijatelji“ životne sredine.

Izvor: Poslovno jutro

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *