Uvoz doveo do pada cena žive vage tovljenika

Uvoz doveo do pada cena žive vage tovljenika

U prvih sedam meseci ove godine Srbija je, prema rečima Nenada Budimovića, sekretara Udruženja za stočarstvo Privredne komore Srbije, uvezla 30 odsto više svinjskog mesa nego u istom periodu prošle godine.

Razlog je u tome, ocenjuje Budimović, što su cene kod nas veće nego u zemljama Evropske unije.

„Kod nas je mnogo viša cena po kilogramu živih tovljenika od 210 do 22 dinara po kilogramu, a u EZ oko 1,43 evra za kilogram.Sada su cene po kilogramu živih tovljenika i kod nas pale, pa se očekuje i da će uvoz mesa biti manji“, ocenio je Budimović.

No, cena žive vage tovljenika kod nas već više od dva meseca pada, pa se tako sada kreće u proseku oko 140 dinara po kilogramu. Prema podacima sa stočnih pijaca prošle nedelje tovljenici u okolini Novog Sada prodavali su se po ceni od 150 dinara po kilogramu. Tolika cena bila je i u Subotici, dok je u Sremskoj Mitrovici i Somboru bila za desetak dinara niža. Takođe i prema Nacionalnom izveštaju STIPS baze cene tovljenika prošle nedelje bile su između 140 i 150 dinara po kilogramu, mada ima mesta u Vojvodini gde su one bile za deset-dvadeset dinara više.

Potrebana stabilnost

„Ne smanjujem tov jer imam svoju hranu i svoje leglo , pa i ne računam koliko bi me to koštalo kada bi morao da kupujem. Imam dobru saradnju sa “ Mitrosom” kojem isporučujem tople polutke pod 180 dinara po kilogramu“, kaže Živorad Živković.

„Ipak, svi stočari u Sremu i Mačvi znaju i traže od države da  im omogući da se bave tovom, a stabilne proizvodnje nema bez stabilnih cena. Ovakvo “šetanje” cena žive vage svakako ne doprinosi stabilnoj proizvodnji i teško da će je biti dok se konačno ne odluči šta se od tova domaćih stočara želi i mogu li se obezbediti uslovi u kojem oni neće iz godine u godinu doživljavati istu sudbini i biti u neizvesnosti kada će živa vaga biti na ceni pa će imati pozitivnu računicu ili će, kao sada, raditi da bi bili “na pozitivnoj nuli”. Dakle, imamo svinje, znamo i hoćemo da ih tovimo, ali drugi treba da obezbede stabilne cene.“

Očigledno je niska cena žive vage tovljenika, a i znatno uvećan uvoz iz Evrope, doprineo i da kilogram svinjskog mesa u marketima i mesarama u Vojvodini padne za 50 i više dinara. Tako je sada u većini mesara cena kilograma svinjskog buta oko 450 dinara, mada se u nekim od prodavnica može naći i jeftinije. Jeftiniji je i kare i vrat , pa u pojedinim marketima i mesarama može da se kupi i ispod 400 dinara.

Pre mesec dana započeo je pad cene žive vage svinja u Vojvodini ali njega nije pratilo smanjenje cena u mesnicama i prodavnicama, ali su poslednjih desetak dana povećan uvoz svežeg svinjskog mesa i dešavanja na domaćem tržištu počeli da osećaju i kupci, koji sada za kupovinu ove vrste mesa moraju da izdvoje manje novca, pa im je samim tim dostupnije.

No, domaći stočari nisu zadovoljni podacima da je uvoz svinjskog mesa sve veće, jer tvrde da to utiče da cena žive vage pada, a pri tom su složni u oceni da je domaće svinjsko meso kvalitetnije od uvoznog. Farmer Živorad Živković iz Kuzmina, član Udruženja odgajivača svinja “Graničar”, ističe za “Dnevnik” da bi bilo najlogičnije da “prvo pojedemo domaće, pa onda kupujemo tuđe”, ali da se očigledno o tome na nacionalnom nivou drugačije razmišlja.

„Prošle nedelje je cena tovljenika bila svega 135 dinara po kilogramu, posle nekoliko dana porasla je na 160, a sada je pala na 140 dinara . Može se reći da se poslednje dve nedelje kreće između 135 i 177 dinara po kilogramu, a zašto je to tako teško je objasniti. Jednostavno, nema nikakve logike za toliko “šetanje” cena, jer je ponuda stalno ista , nema povećanog broja tovljenika. Nama stočarima je jasno da kada raste uvoz cena neminovno pada , a na nama je da vidimo gde smo i da li se u ono što se dešava na domaćem tržištu možemo uklopiti“, objašnjava Živković.

Naš sagovornik ističe da je trenutno cena kukuruza 20 dinara po kilogramu i da se onom stočaru koji mora da ga kupuje kako bi uranio svinje  sadašnja cena svakako ne isplati. Međutim, kako kaže, većina stočara u Sremu i Mačvi ima svoju hranu odnosno pune čardake i nastavila je sa tovom, ali im svakako postojeća cena žive vage ne donosi zaradu.

Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *