Veći namet na poslovne kvadrate

Veći namet na poslovne kvadrate

Preduzeća će, po svemu sudeći, od iduće godine plaćati veći porez na imovinu. Da li će i građanima ovaj namet biti uvećan, biće poznato kada svetlo dana ugledaju nove izmene Zakona o porezima na imovinu, na kome trenutno radi Ministarstvo finansija.

Osnovni razlog za menjanje načina obračuna ovog poreza je planirano usvajanje novog propisa koji se odnosi na finansiranje opština i gradova. Zbog njega će, naime, lokalni budžeti ostati “tanji” na ime ukidanja naplate ekološke takse i firmarina, pa je plan da opštine i gradovi ova sredstva nadomeste upravo kroz – porez na imovinu.

Izmene Zakona o porezima na imovinu se, kako “Novosti” saznaju u Nemanjinoj 11, odnose na način utvrđivanja te poreske obaveze.

– U sklopu donošenja novog Zakona o finansiranju lokalne samouprave doći će do izmena u zakonskim rešenjima i za porez na imovinu, naknade… Konačno rešenje će usloviti donošenje odluke o promenama u visini stope, prvenstveno pravnih lica – navodi naš izvor.

Inače, poznato je da su preduzeća na neki način povlašćena u odnosu na građane, kada je reč o načinu obračuna poreza na imovinu. Jer, kao što je to ukazao Fiskalni savet, trenutni propis propisuje progresivne poreske stope od 0,4 do dva odsto za građane, i jedinstvenu poresku stopu od 0,4 odsto za preduzeća.

– Dodatno, pravnim licima je data mogućnost da pri obračunu poreske obaveze umesto procene lokalne administracije koriste procenjenu vrednost nepokretnosti u skladu sa međunarodnim računovodstvenim standardima i da na taj način potencijalno smanje svoju poresku obavezu – ukazuje Fiskalni savet, upozoravajući da je prilikom integrisanja naknade za životnu sredinu i firmarine u porez na imovinu potrebno izbeći prelivanje poreskog tereta na građane.

Ciljani rast stope

Fiskalni savet smatra da bi odgovarajuće ciljano povećanje poreske stope za preduzeća i druga pravna lica, prilikom integracije firmarine u porez na imovinu, zapravo moglo da umanji njihov privilegovan poreski tretman u trenutnom zakonu.

– U ovom kontekstu potrebno je uraditi detaljnije analize na mikro nivou kako bi se razmotrili i alternativni pristupi. Na primer, uporediti efekte povećanja poreske stope za sva pravna lica i efekte ciljanog povećanja samo za ona pravna lica koja se opredele za procenu vrednosti nepokretnosti na osnovu međunarodnih računovodstvenih standarda – ukazuje Fiskalni savet.

Izvor: 27.04.2016.Novosti

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *