Većinom državnih firmi komanduju vršioci dužnosti

Većinom državnih firmi komanduju vršioci dužnosti

Pred kraj prošle godine ministar privrede Goran Knežević izjavio je da će konkurs za direktore javnih preduzeća biti raspisan odmah nakon Nove godine. Istakao je da je Ministarstvo informisalo Vladu Srbije o stanju u tom sektoru i da je obaveza da se u narednom periodu, usaglašavanjem sa Zakonom o javnim preduzećima, raspiše konkurs za direktore javnih preduzeća. Knežević je dodao da je izabrana kadrovska komisija, sve formalnosti su razrešene i da je samo preostalo da se raspišu konkursi.
Zakonski rok za okončanje konkursa za izbor direktora javnih preduzeća posle raspisanih konkursa po novom Zakonu o javnim preduzećima ističe 4. marta, što znači da bi ovih dana konkursi morali, odnosno trebalo da budu raspisani. Tim pre što je trenutno dve trećine javnih preduzeća u v. d. stanju: od 33 direktora najvećih preduzeća, samo deset ima status stalnih, a 23 su vršioci dužnosti.
Tako su u v. d.statusu direktori javnih preduzeća kao što je „Elektroprivreda Srbije”, „Elektromreža Srbije”, „Resavica”, „Nuklearni objekti Srbije”, „Transnafta”, „Pošta Srbije”, „Srbijašume”, „Putevi Srbije”, Mreža „Most”, „Jugoimport–SDPR”, „Skijališta Srbije”, „Srbija voz”, „Srbija kargo”, „Infrastruktura železnice Srbije”, Državna lutrija Srbije i drugi. Za sada „stalne” direktore imaju „Srbijagas”, „Srbijavode”, „Službeni glasnik”, Zavod za uybenike, „Nacionalni park Kopaonik”, JP za skloništa, „Nacionalni park Šar-planina”, „Železnice Srbije”, „Metohija” d. o. o. i „Tvrđava Golubački grad”.
Otkako je marta prošle godine stupio na snagu novi Zakon o javnim preduzećima, raspisana su samo dva konkursa, i to za direktore „Elektroprivrede Srbije” i „Resavice”. Vlada Srbije je Milorada Grčića imenovala za vršioca dužnosti direktora EPS-a, i to nakon što je smenjen prethodni direktor Aleksandar Obradović, koji je bio izabran po starom Zakonu o javnim preduzećima.
Najduže u v. d. stanju je Zoran Drobnjak, koji je od 2007. godine prvo bio direktor u „Putevima Srbije”, da bi od 2011. godine postao vršilac te dužnosti, što je i dan-danas. Od svih direktora javnih preduzeća jedino čelnik „Srbijagasa” Dušan Bajatović nikada nije bio u v. d. stanju. On je na čelo „Srbijegasa” došao još 2012. godine.
Inače, po novom Zakonu o javnim preduzećima, za razliku od starog, v. d. stanje je ograničeno na godinu. Naime, u starom zakonu v. d. stanje jeste bilo ograničeno vreme za vršioca dužnosti, ali u se praksi nije vodilo računa o tome pa su neki to bili i još uvek su duže od godinu jer, da se poštovao zakonski akt, neki vršioci dužnosti ne bi to mogli biti nekoliko godina.

Elektromreže Srbije, Pošta Srbije…
Pred kraj prošle godine Nikoli Petroviću istekao je mandat direktora „Elektromreže Srbije”, a Vlada Srbije je za vršioca dužnosti imenovala Jelenu Matejić, ali se očekuje da i za tu funkciju bude raspisan konkurs. Trebalo bi da bude raspisan i za direktora „Pošta Srbije” jer je umesto Milana Krkobabića, koji je prešao u Vladu Srbije, na to mesto za vršioca dužnosti imenovana Mira Petrović. Direktor „Železnica Srbije” Miodrag Stojčić izabran je javnim konkursom, ali po starom Zakonu o javnim preduzećima.
Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *