Velike banke uvode svoju kriptovalutu

Velike banke uvode svoju kriptovalutu

Banke tek sada polako prihvataju realnosti da bi digitalne kriptovalute mogle biti budućnost novca, što je nekima jasno već duže vreme. Iz tog razloga su četiri velike banke, među najvećima u svetu, pokrenule projekat izrade sopstvenog virtuelnog novca zasnovanog na blockchain tehnologiji, kao i bitcoin.

Švajcarski UBS, nemački Deutsche Bank, britanski Santander i američki The Bank of New York Mellon, udružili su snage i računaju da će novu kriptovalutu moći da pokrenu već početkom 2018. godine.

Osnovna namena nove digitalne valute je da poveća efikasnost i brzinu međubankovnih transakcija i onog dela novčanog poslovanja koji nije vidljiv javnosti. Novom valutom bi se značajno ubrzao protok novca među bankama, a i uštede bi bile značajne. Neke procene, piše Financial Times, govore da se na troškove ovakvih transfera godišnje u svetu izgubi između 65 i 80 milijardi dolara.

Tehnologija blockchaina bi tako donela velike koristi bankarskom sektoru i oslobodila veću količinu kapitala inače „zarobljenog“ u sporim transakcijama između banaka. Naravno, pre uvođenja nove kriptovalute u službenu upotrebu potrebno je dobiti i odobrenje od centralnih banaka država u kojima bi se koristila.

Izvor: BiZlife/SEEbiz

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *