Velikim kompanijama treba strani menadžment

Velikim kompanijama treba strani menadžment

– Velika preduzeća treba da se osposobe da prime strani menadžment, da hvataju korak sa svetom i da se osposobe da refinansiraju obaveze po nižim kamatnim stopama

– izjavio je ministar finansija Dušan Vujović. On je u Vašingtonu rekao da su nastavljeni razgovori s MMF-om koji su započeti u septembru u Beogradu, a završavaju se poslednje dekade oktobra, takođe u srpskoj prestonici.

– Sa Svetskom bankom smo razgovarali o tekućim projektima i planu saradnje s Vladom Srbije o definisanju prioriteta i merenju realizacije prioriteta u prvih 100 dana nove vlade – kazao je Vujović. Po njegovim rečima, srpska delegacija je prisustvovala sastancima koji su pokazali kuda se kreće međunarodna zajednica u prepoznavanju problema razvoja, njihovom finansiranju i fokusu međunarodnih organizacija, o tome kako eliminisati siromaštvo, smanjiti razlike među zemljama i pripremiti svet da apsorbuje šokove novih tehnologija.

Vujović je razgovarao i s potpredsednikom Svetske banke za Evropu i Centralnu Aziju Sirilom Milerom, koji je rekao da je zadovoljan trendovima na Zapadnom Balkanu, uključujući i Srbiju, ali ima i zamerke koje se odnose na sporu realizaciju restrukturiranja javnih preduzeća.– Miler je primetio da je Zapadni Balkan jedna od najdinamičnijih zona Evrope. Reforme jesu krenule kasnije, ali se sada posvećuju reformama i trude se da nadoknade vreme – Srbija, Crna Gora, Makedonija pokušavaju da uhvate korak i ostvare stvari koje su bile predmet zemalja koje su prošle dekade pristupile EU – rekao je Vujović.

Ministar je preneo i želju Svetske banke – fokus na prepreke u ovoj fazi.– Pre godinu prepreke su bile u prihvatanju programa restrukturiranja velikih javnih preduzeća, a sada dolazimo u fazu realizacije toga. Suština je da programi treba da krenu napred, velika preduzeća treba da se osposobe da prime strani menadžment, da hvataju korak sa svetom u kvalitetu upravljanja resursima, da se osposobe da refinansiraju obaveze po nižim kamatnim stopama da bi dobile korist od toga što je Srbija bitno smanjila rizike, i u svetu se to kroz kamatne stope prepoznaje – dodao je Vujović.

On očekuje da se to refinansiranje sprovede po mnogo povoljnijim uslovima i za preduzeća i Srbiju u celini.

Izvor: Dnevnik, E. Dn.

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *