Više para od gastarbajtera nego od stranih investitora

Više para od gastarbajtera nego od stranih investitora

Po podacima Narodne banke Srbije, doznake naših radnika i iseljenika u prošloj godini premašiće 2,8 milijarde evra jer su u prvih 11 meseci iznosile 2,62 milijarde, što je 10,3 odsto

više nego u istom periodu 2014. Najveći priliv novca iz dijaspore registrovan je iz Nemačke, Austrije, Švajcarske i Francuske.Kada se pogledaju podaci o visini doznaka koje je dijaspora poslala u Srbiju od 2001. godine naovamo, vidi se da su bile veće od godišnjih iznosa direktnih stranih investicija, a izuzetak je jedino 2006, kada su zbog prodaje „Mobtela” za oko 1,5 milijardi evra, ulaganja investitora dostigla bezmalo 4,4 milijarde.

Urednik časopisa „Makroekonomske analize i trendovi” profesor Stojan Stamenković izračunao je da je neto priliv direktnih investicija od početka januara do kraja oktobra prošle godine dostigao 1,44 milijarde evra, a procena je da su u celoj prošloj dostigle oko 1,6 milijardu. Ukoliko su te procene tačne, računica pokazuje da je srpska dijaspora u Srbiju poslala čak 1,2 milijardu evra više nego što su celogodišnje strane investicije!

Po oceni redovnog člana Akademije ekonomskih nauka Mlađana Kovačevića, od 2001. godine u Srbiju se slila ogromna suma deviza, ali su ipak doznake srpske dijaspore, po pravilu, bile najredovnije i najobilnije. Samo po osnovu takozvanih tekućih transfera, u kojima dominiraju doznake, dodaje Kovačević, od 2001. godine do 2012. u neto iznosu stiglo je više od 34 milijarde evra.

– Poređenja radi, na ime stranih direktnih i portfolio investicija u istom tom periodu Srbija je inkasirala oko 19,5 milijardi evra – kazao je Kovačević. – Novac koji naši ljudi iz inostranstva šalju svojima u zemlju decenijama podiže standard mnogih porodica u Srbiji, njihovu kupovnu moć, ali doznake pozitivno utiču i na domaću proizvodnju. S druge strane, rast doznaka u prošloj godini posledica je i iznudice da se pomogne roditeljima i rođacima kojima je životni standard znatno pao zbog smanjenja plata i penzija, ali i gubitka posla.

Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *