Više od 1.000 novinara ostalo bez posla

Više od 1.000 novinara ostalo bez posla

Rok za privatizaciju medija koji su bili u vlasništvu države i lokalnih samouprava istekao je 31. oktobra. Novog vlasnika dobilo je 35 od 50 medija za koje je Agencija za privatizaciju raspisala javne pozive, a za 23 medija nije ni oglašen postupak privatizacije pa su se oni jednostavno ugasili.

U Srbiji je tokom privatizacije ovih medija bez posla ostalo 1.050 novinara i medijskih radnika, što je gotovo polovina zaposlenih u ovoj oblasti obuhvaćenih tim procesom. Prema rečima Nina Brajovića, generalnog sekretara Udruženja novinara Srbije, u medijima obuhvaćenim privatizacijom bilo je zaposleno između 2.200 i 2.300 radnika.

Većina zaposlenih u medijima koji su ostali bez posla dobili su državne otpremine od 200 evra po godini staža, deo njih ostvario je pravo na besplatne akcije, dok neki nisu dobili ništa osim uputa na biro rada.

Realno je očekivati da će i nove gazde napraviti racionalizaciju i otpustiti višak radnika. S tim što taj višak zaposlenih neće moći da računa na državnu otpreminu, jer novi vlasnik nema obavezu da im isplaćuje za ono što su nekada radili. Prema Zakonu o radu, novi gazda isplaćuje otpremine samo za vreme koje novinari i medijski radnici rade kod njega.

Agencija za privatizaciju je 16. oktobra sklopila 19 ugovora o prodaji kapitala medija. Tako je Radio-televiziju Inđija kupila je Danijela Šuša, JP „Apolo” Novi Sad „Srbija danas” iz Beograda, a IPC Kula Radovan Kovač. Miloš Dinić kupio je IPC Vladičin Han, Auto-centar Zoki Pančevo kupio je NID „Pančevac” Pančevo. Nedeljne novine iz Bačke Palanke kupio je Milojko Pavlović, dok je Kosta Krčadinac pazario JIP “BC Infor” Bela Crkva. Denis Mavrić je vlasnik JP „Novi Pazar”, „Madži Media” Beograd kupila je JP „Studio B” Beograd. Firma „Kopernikus Cable Netnjork” kupila je Radio Šid i Radio Rašku, a „MR CO” d.o.o. Beograd RTV Stara Pazova.

Radojica Milosavljević vlasnik je čak sedam medija. Kupio je JRPD Radio-televizija Pančevo, JP Centar za informisanje Novi Kneževac, JP Radio-televizija Kragujevac, JP Radio-televizije Brus, JIP Radio televizija Caribrod, JP Televizija Požega i Televizija Pirot doo.

Početkom ovog meseca Agencija za privatizaciju potpisala je još pet ugovora o prodaji medija. Tako je Mirjana Kostić iz Obrenovca postala vlasnica JP RTV Pruga, Lajkovac, „In tehnik Šabac” doo iz Šapca kupio je Javno preduzeće Novi put, Jagodina, dok je Privredno društvo “Agroplod” doo Gložan kupilo Informativni centar Bački Petrovac. Aleksandar Živanović kupio je JP Radio-televizija Šabac, a vlasnik „Glasa Podrinja” AD iz Šapca postao je „Kopernikus Cable Netnjork” doo Niš.

Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *