Više turista u Srbiji za praznike nego prethodnih godina

Više turista u Srbiji za praznike nego prethodnih godina

U Srbiji tokom prazničnih dana boravi veći broj gostiju u odnosu na novogodišnje praznike prošle godine, izjavila je danas portparol Turističke organizacije Srbije Sandra Vlatković.

– U Beogradu, ali i širom Srbije, po procenama organizatora možemo reći da imamo veći broj gostiju, u odnosu na praznike prošle godine, ali to su i dalje procene i čekamo zvanicne statističke podatke – rekla je Vlatković za Tanjug.

Tradicionalno, kao i prethodnih godina u decembru i januaru u Srbiji mahom najviše borave turisti iz zemalja regiona i bivše Jugoslavije. Vlatković je ukazala na podatke za prvih 11 meseci 2016. godine, iz kojih se vidi da je poseta bila 13 odsto veća, kada su u pitanju i domaći i inostrani gosti.

Preciznije, u Srbiji je u tom periodu boravilo ukupno 2.551.351 turista, a najviše njih posetilo je Beograd i Novi Sad.

U periodu januar-novembar 2016. godine ostvareno je ukupno 7. 052.068 noćenja, što je za 13 odsto više u odnosu na isti period 2015.

– Ako se taj trend nastavi za celu godinu i to pokaže statistika do kraja godine, mozemo očekivati da će broj turista u Srbiji za 2016. premašiti brojku od 2, 7 miliona – kaže Vlatković.

Devizni priliv koji je ostvaren od turizma u 2016. godini premašiće cifru od milijardu evra. Vlatković ističe da pored redovnih gostiju iz zemalja bivše Jugoslavije i regiona, pre svega Bugarske i Rumunije u prvih 11 meseci prošle godine zabeležen je i rast broja turista iz Turske i Grčke koji su posetili Srbiju.

U tom periodu broj turista iz Grčke porastao je za 50 odsto, i oni su ostvarili više od 100.000 noćenja. Govoreći o početku nove akcije podele vaučera za odmor u Srbiji, ona je rekla da se nada da će interesovanje ove godine biti još veće, kao i da će se još veći broj hotelijera uključiti u akciju i dati još neke dodatne pogodnosti.

– Ta akcija dala je vetar u leđa aktivnostima Turističke organizacije Srbije i promociji svih destinacija u zemlji – kažu u TOS-u.

Izvor: Blic/Tanjug

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *