Visok javni dug, problematična javna preduzeća, loša politika zapošljavanja

Visok javni dug, problematična javna preduzeća, loša politika zapošljavanja

Javne finansije Srbije su i dalje daleko od uređenih i pored dostizanja održivog nivoa fiskalnog deficita, što bi trebalo imati u vidu prilikom usvajanja budžeta za narednu godinu, ocena je Fiskalnog saveta Srbije.

– Dostignut nizak fiskalni deficit predstavlja veliki i nesporan uspeh fiskalne konsolidacije. U prethodne tri godine Vlada je uspela merama kosolidacije i snažnim poboljšanjem naplate javnih prihoda da smanji godišnji deficit države za 2,2 milijarde evra, odnosno sa 6,6 odsto na oko 0,5 odsto BDP-a – istakli su 8. decembra 2017. godine članovi Fiskalnog saveta na konferenciji za medije.

Visok javni dug, problemi u poslovanju javnih i državnih firmi…

Srbija, međutim, kako upozoravaju, i dalje ima visok javni dug, ogromne probleme u poslovanju javnih i državnih preduzeća, neuređene lokalne budžete, a kvalitet javnih usluga je veoma nizak.

Zbog svega toga, Fiskalni savet je pozvao da se u narednoj godini vodi odgovorna fiskalna politika i da se izbegava donošenje populističkih mera koje, kako kažu, pored kratkoročnih koristi, dugoročno imaju veoma loš uticaj na kvalitet života građana.

Govoreći o zaradama, članovi FS su naveli da se godinama govori da će zarade u javnom sektoru biti regulisane, odnosno da će biti urađena kategorizacija načina i visine isplate po sektorima.

Veliki dispariteti u zaradama unutar sektora

– Veliki su dispariteti u zaradama i unutar samih sektora. Predlagali smo da masa zarada za isplatu u javnom sektoru bude pet odsto širom javnog sektora. Nema analiza koje govore kako je vlada odlučila kome ide koliki procenat povećanja – rekao je član FS Vladimir Vučković, i dodao da nema reformi kada se govori o strukturi zaposlenih.

– Na svakih pet radnika koji odu u penziju može da se dovede jedan novi radnik – objašnjava Vučković, komentarišući funkcionisanje posebnog tela vlade koje se bavi zapošljavanjem.

Zamerke i na rad onih koji se bave zapošljavanjem

FS je uputio zamerke na rad tela vlade koje se bavi zapošljavanjem, ocenivši ga kao „centralizovano telo koje ne sme i ne može da upravlja zapošljavanjem u državi“.

– Naredna godina ne nagoveštava u ovom smislu veće promene, jer je svega 400 miliona dinara predviđeno za otpremnine za narednu godinu, dok je ranije bilo dve milijarde – što, prema oceni Vučkovića, govori da se problemu smanjenja broja zaposlenih „nije pristupilo ozbiljno“.

Izvor;: Tanjug

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *