Vlada ovog meseca o borbi protiv sive ekonomije

Vlada ovog meseca o borbi protiv sive ekonomije

Vlada Srbije bi ovog meseca trebalo da se izjasni o programu NALED-a za borbu protiv sive ekonomije koji predviđa angažovanje i države i građana, izjavio je predsednik Upravnog odbora ove organizacije Vladan Atanasijević.

– Završavamo program za sivu ekonomiju. Bio je 28. maja pred međuministarskim Koordinacionim telom za borbu protiv sive ekonomije i dobili smo prilično pozitivne ocene od potpredsednice Vlade Kori Udovički. Ostaje na vladi da ih prihvati, to ćemo uskoro videti, nadam se tokom juna, pa da krenemo u primenu – rekao je Atanasijević za portal EurAktiv Srbija.

Naveo je da su razmere sive ekonomije u Srbiji velike i da u zavisnosti od metodologije istraživanja ukazuju da je njen udeo u privredi između 20 i 30 odsto.

NALED, kako je naveo, predlaže da se u okviru Poreske uprave napravi lista svih kompanija koje redovno izmiruju obaveze i da one dobiju prednost kada država sklapa poslove sa kompanijama na tenderima.

– To i sada postoji, ali se ne primenjuje – ako niste izmirili sve obaveze ne možete da učestvujete na tenderu, ali privrednici nalaze način da to zaobiđu – naveo je Atanasijević.

On je rekao da je predlog NALED-a i da se uvedu onlajn fiskalne kase, što bi omogućilo da se napravi bolja analiza rizika i da inspektori manjim brojem kontrola otkriju nepravilnosti.

Za građane su predviđene edukacije o borbi protiv sive ekonomije, ali i kol centar preko kojeg bi mogli da prijave slučajeve i da u roku od 48 sati dobiju odgovor o tome šta su nadležni preduzeli u vezi sa prijavom, rekao je on, dodavši da istraživanja NALED-a pokazuju da građani i privreda ne učestvuju u suzbijanju nelegalne privrede.

– Građani iz straha da ne ostanu bez posla, ne žele da prijave poslodavca, to je 60% odgovora. Sa druge strane, 56 odsto privrednika ne bi prijavilo sivu ekonomiju, a najćešće kao razlog navode da to nije njihov posao i nemaju poverenja da će otkriveni biti sankcionisani – naveo je Atanasijević.

Izvor: Beta jun 2015

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *