Vlada Srbije i „Rio Tinto“ potpisali memorandum o projektu “Jadar“

Vlada Srbije i „Rio Tinto“ potpisali memorandum o projektu “Jadar“

Vlada i kompanija „Rio Tinto“ 24. jula 2017. godine u Nemanjinoj 11 potpisali Memorandum o razumevanju. Cilj da eksploatacija ove rude, ali i bora u Jadru počne već od 2023. godine.

Vlada Srbije i kompanija „Rio Tinto“ potpisale su Memorandum o razumevanju. Dokument predviđa formiranje zajedničkih radnih grupa čiji će zadatak biti izrada studija i dobijanje dozvola kako bi do 2023. godine počela eksploatacija litijuma i bora na nalazištu „Jadar“ nedaleko od Loznice.

Kompanija „Rio Tinto“ već godinama u Srbiji radi na projektu „Jadar“ i dosad je u njega uložila oko 90 miliona dolara. Ukoliko se i ostvari, Srbija bi mogla da zadovolji desetinu svetskih potreba za litijumom.

– Da bi se domaća privreda ravnomerno razvijala, neophodno je pokretanje ekonomskog razvoja na lokalu, a projekat „Jadar“ značajno će uticati na razvoj Loznice i celog regiona – smatra premijerka Ana Brnabić. – Projekat angažuje domaće i svetske stručnjake koji pored socio-ekonomskih parametara posebnu pažnju posvećuju i zaštiti životne sredine, bez čega je svaki dalji napredak nezamisliv.

Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike, potpisao je Memorandum u ime Vlade sa verom da će on ubrzati otvaranje rudnika.

– Početka eksploatacije litijuma će kapitalno uticati na razvoj Srbije – smatra Antić. – Razvoj projekta u zadatim vremenskim okvirima, i njegova implementacija učiniće Srbiju ključnim prerađivačem dva veoma važna elementa – litijuma i bora – koji su bitni za savremeni razvoj. Na taj način ćemo dati zamajac rastu srpske ekonomije.

Ukoliko projekat dobije sva odobrenja, kompanija planira da investira značajna kapitalna sredstva u njegov razvoj, izgradnju rudnika i novu inovativnu tehnologiju.

Primena

Jadar se smatra jednim od najvećih nalazišta litijuma na svetu. Najlakši metal na planeti ima široku lepezu primene u izradi proizvoda, od kojih se izdvajaju baterije za hibridna i vozila na električni pogon.

Nalazište sadrži i bor, koji je osnovni sastojak pri izradi stakla otpornog na toplotu, staklenih vlakana, keramike, đubriva, deterdženata, sredstava za zaštitu drvenih površina, kao i u izradi mnogih drugih proizvoda koji se koriste u domaćinstvu i u komercijalne svrhe.

Izvor: Novosti

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *