Vlada usvojila predlog zakona za oporavak privrede

Vlada usvojila predlog zakona za oporavak privrede

Vlada Srbije je na sednici, 10. septembra 2015. godine, utvrdila predlog zakona koji će pomoći privredi da efikasnije restrukturira dugove i samim tim konsoliduje poslovanje firmi, što će smanjiti i iznos nenaplativih kredita.

Predlog zakona o sporazumnom finansijskom restrukturiranju zatim je upućen Narodnoj skupštini na usvajanje.

Nermina Ljubović direktor sektora za privredni sistem Privredne komore Srbije i član radne grupe za izradu ovog zakona, rekla je u izjavi Tanjugu da će usvajanje ovog zakona značiti redefinisanje odnosa između privrednog društva u finansijskim problemima i poverilaca, a to su pre svega banke.

„Odnosi se zasnivaju na dobrovoljnosti i poverljivosti i moguć je svaki sporazum kojim se omogućava da posluje privredno društvo i da zatim i servisira obaveze prema poveriocima“, rekla je Ljubović.

Ona je podsetila da je 2011. godine donet zakon o sporazumnom finansijskom restrukturiranju i od tada se PKS bavi tim postupkom kao institucionalni posrednik.

„Da bismo unapredili primenu postupka, mi smo sa EBRD realizovali projekat, a jedan od rezultata bila je i analiza zakonodavnog okvira i iskustava u dosadašnjim postupcima. Analiza je između ostalog pokazala i da su iz ovog zakona izostavljeni preduzetnici, a oni su bili zainteresovani da imaju mogućnost da koriste mehanizme iz zakona“, objašnjava ona.

Na strani poverioca, nužni uslov je prema prethodnom zakonu, bio i da u postupku budu najmanje dve banke, a s obzirom da su iskustva pokazala da mala i srednja društva imaju samo jednu banku i Fond za razvoj, sada je predviđeno da može da bude jedna banka i finansijska institucija.  Kada je reč o preduzetnicima, može da bude samo jedna banka.

Treće je, navodi Ljubović, što je zakonom bilo predviđeno obavezno zaključivanje ugovora o mirovanju dugova, a što je nepotrebno u onim slučajevima kada dužnik nije bio u blokadi i kada se videlo da će postupak biti brzo završen.

Ljubović navodi i da je Ministarstvo privrede imalo razumevanja za analizu koju su radili PKS i EBRD i formiralo je radnu grupu da izradi nacrt zakona koji bi ove neophodne izmene sadržao.

„To je urađeno i sada, vlada je utvrdila predlog tog zakona“, ističe ona.

U međuvremenu su, kako je rekla, urađene još dve stvari. Vlada je usvojila Strategiju za rešavanje problematičnih kredita sa akcionim planom, kojom je predviđeno da se omogući da stečajno zakonodavstvo i postupak sporazumnog finansijskog restrukturiranja u potpunosti budu u funkciji konsolidovanja privrednih subjekata.

U tom pravcu, dodaje, ide i trogodišnji projekat koji realizuju ministarstva privrede i pravde, PKS i ogranak Svetske banke – IFC uz podršku Švajcarske ambasade.

U pitanju je, kako kaže, projekat koji se bavi finansijskom stabilnošću zemalja Zapadnog Balkana.

„Sada su se na neki način lepo uklopile aktivnosti i postoji projektna strategija vlade. Uz ovaj zakon će ići i izmene stečajnog zakonodavstva, a u svemu tome značajnu ulogu ima i PKS“, zaključila je Ljubović.

Izvor: Tanjug

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *