Vlastiti biznis spas za mlade

Vlastiti biznis spas za mlade

Visoka nezaposlenost mladih u odnosu na nezaposlenost opšte populacije zahteva da oni, uz pomoć države, svoju budućnost stvaraju kroz preduzetništvo, poruka je
regionalne konferencije o preduzetništvu mladih u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.
Na skupu je rečeno da je u Srbiji, od ukupnog broja zaposlenih, svaki sedmi mlađi od 30 godina, dok je stopa njihove nezaposlenosti 43,1 odsto.
Pomoćnica ministra privrede Srbije Katarina Jovanović Obradović podsetila je na to da je ovu godinu Vlada Srbije proglasila Godinom preduzetništva, i istakla da država omogućava mladima da se upoznaju s preduzetništvom još dok su obrazovnom sistemu.
– Ministarstvo privrede je ove godine s deset miliona dinara podržalo aktivnosti i dostignuća mladih koji će u 200 srednjih stručnih škola sprovoditi svoj program koji se odnosi na preduzetničke kompanije i ostale programe kroz koje se razvijaju preduzetničke veštine i duh – rekla je Katarina Jovanović Obradović.
Asistent na Fakultetu političkih nauka Nikola Jović iz organizacije „Libek” rekao je da se „Libek” više godina bavi istraživanjem preduzetničke kulture i da su rezultati pokazali dve stvari – da su mladi pozitivno orijentisani prema biznisu i da znaju da su privatne kompanije uspešne, ali da, s druge strane, žele da se zaposle u javnom sektoru. Po njegovim rečima, mladi velike prepreke i probleme za započinjanje privatnog biznisa vide u složenim administrativnim procedurama, nedostatku novca i kreativnih ideja. On je dodao i da na motivaciju mladih veoma mnogo utiče mišljenje okoline o preduzetništvu.
Jović je naglasio i da je potrebno promeniti sistem obrazovanja jer je i to faktor destimulacije.
– Kada završite fakultet ili srednju školu, morate da izađete na tržište ideja i veština – rekao je Jović. – I ovo je trenutak da se sa znanja kada se odigrala bitka kod Vaterloa, pređe na to kako da neke stvari rešimo i kako da ljudi počnu kreativno da razmišljaju.
Regionalna konferencija posvećena preduzetništvu mladih u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini održava se povodom obeležavanja Godine preduzetništva u Srbiji.

Utvrditi šta koči
Katarina Jovanović Obradović je dodala da su pripremljeni i programi podrške onima koji su odlučili da samostalno krenu u poslovanje.
– Još je aktuelan program start-ap kredita s bespovratnim sredstvima, koji realizujemo preko Fonda za razvoj, kroz koji je moguće da svi koji žele da započnu biznis dobiju podršku u iznosu od 70 odsto kredita, odnosno 30 odsto bespovratno, da bi nabavili opremu ili obrtna sredstva potrebna za otpočinjanje poslovanja – rekla je ona.
Kako je istakla, važno je utvrditi specifične prepreke na koje mladi nailaze prilikom započinjanja svog poslovanja, što će, kako je rekla, Ministarstvo privrede učiniti uz podršku Nemačke razvojne agencije (GIZ).

Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *