Vojvođanski metalci obrnu 500 miliona evra

Vojvođanski metalci obrnu 500 miliona evra

U Srbiji postoji oko 40 klastera – poslovnih udruženja građana. Njihov osnovni cilj je gransko i regionalno udruživanje malih i srednjih preduzeća, radi lakšeg i uspešnijeg nastupa na stranim tržištima.
Klasteri rade na boljem korišćenju evropskih fondova, koje je u Srbiji ispod 15 odsto, kažu u Asocijaciji srpskih klastera ASKA. Klastersko udruživanje kompanija podstiče i Privredna komora jer strani partneri uvažavaju tržišta na kojima mogu da sarađuju s više firmi.
„Vojvodina metal klaster” ima 136 članica sa 7.500 zaposlenih i ukupnim prometom od 500 miliona evra, od kojih 120 miliona evra čini izvoz. U poslednjih pet godina organizovali su 200 obuka i seminara, na kojima je profesionalne sertifikate dobilo više od 4.000 ljudi.
– Mi smo u više od 20 naših kompanija uveli poslovno-informacione sisteme, u više od 80 naših preduzeća subvencionisali uvođenje ISO standarda kao jednog od oblika konkurentnosti u domaćoj privredi – kaže Zoran Pekez iz „Vojvodina metal klastera”.
Asocijacija srpskih klastera, osnovana prošle godine, okuplja devet klastera koji su već su postigli određene uspehe.
– Od edukacije, da bi smo povećali broj ljudi koji imaju kompetencije i znanja da se bave evropskim projektima, do mehanizama kojima će država pomoći entitetima, preduzećima, malim i srednjim preduzećima, neprofitnim organizacijama, da taj novac uzmu – objašnjava Milan Šolaja iz „Vojvođanskog ICT klastera”.
Privredna komora Srbije pomaže i podstiče klasterizaciju jer tako privrednici unutar grane ili regiona dobiju bolju cenu za nabavku sirovina za proizvodnju, i druge pogodnosti.
– Mi upravo promovišemo model klasterizacije u Srbiji jer je nama lakše da pomognemo internacionalizaciju srpskih kompanija onda kada one mogu da postignu i da zajednički proizvedu veću količinu proizvoda – rekao je Aleksandar Kemeriš iz Privredne komore Srbije. – To je posebno važno za neka tržišta koja mogu da apsorbuju veću količinu robe.

Pokretači razvoja
Klasteri omogućavaju i uspešan nastup na pojedinim velikim svetskim tržištima.
Izvoz u Rusiju bez carine i povoljne carinske stope za izvoz u Tursku pogoduju da naši klasteri postanu ono što su u Evropskoj uniji – pokretači privrednog razvoja i stvaraoci nove vrednosti.

Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *