Vojvođanski poljoprivredni forum okupio privrednike

Vojvođanski poljoprivredni forum okupio privrednike

 „Vojvođanski poljoprivredni forum 2017” održan je u Gradskoj kući u Subotici. Na forumu je učestvovalo više od 140 privrednika iz naše zemlje i Mađarske.

Prisustvovale su i brojne firme iz oblasti poljoprivredne, prehrambene i prerađivačke industrije, a tokom foruma su učesnicima i pružene mogućnosti  da razmene svoje ideje, planove i iskustva.

Prisustvovali su i predsednik Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine Ištvan Pastor, gradonačelnik Subotice Bogdan Laban, generalni konzul Generalnog konzulata Mađarske u Subotici Janoš Babić, i direktor Mađarske trgovinske kuće Žanet Ola.

Ištvan Pastor kaže da odnosi između Mađarske i Republike Srbije od pamtiveka nisu toliko uravnoteženi i dobri kao što su danas.

„Ako je zadatak politike da stvori ambijent, onda je na privrednoj relaciji između Mađarske u Srbije taj ambijent stvoren“, rekao je Pastor, i dodao da smatra da bi najveći benefit iz jedne takve situacije trebalo da imaju privrednici.

On je izrazio zahvalnost Vladi Mađarske na sredstvima koja izdvaja za privredno i ekonomsko jačanje vojvođanskih Mađara.

Bogdan Laban kaže da je Mađarska značajan spoljno-trgovinski partner AP Vojvodine, ali i Regionalne privredne komore Severnobačkog upravnog okruga, gde se po saradnji nalazi na drugom mestu – iza Nemačke, i ispred Italije, Austrije i Francuske.

Gradonačelnik je naveo da je u okviru Regionalne privredne komore Severnobačkog okruga, koja obuhvata opštine Ada, Bačka Topola, Kanjiža, Mali Iđoš, Senta i grad Suboticu, ukupna robna razmena sa Mađarskom u 2016. godini iznosila 155 miliona dolara, što je 8,2 odsto od ukupne robne razmene.

„Vojvođanski poljoprivredni forum 2017” organizovali su Generalni konzulat Mađarske u Subotici i regionalno predstavništvo Mađarske nacionalne trgovačke kuće iz Subotice.

Izvor: Dnevnik.rs

 

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *