Na vojvođanskim njivama još 115 novih traktora i 18 mašina

Na vojvođanskim njivama još 115 novih traktora i 18 mašina

Pomoć Pokrajine poljoprivrednicima da obnove mehanizaciju. Najnovija investicija u agrar veća od 500 miliona dinara.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović uručio je 23. decembra 2017. godine 133 ugovora poljoprivrednicima u Vojvodini koji su dobili bespovratna sredstva za sufinansiranje nabavke 115 novih traktora i 18 priključnih mašina.

Ukupna vrednost te investicije premašuje 500 miliona dinara, od kojih je Pokrajinska vlada, posredstvom Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, obezbedila 156,6 miliona.

Kako je navedeno u saopštenju, Mirović je istakao da je ova godina za poljoprivrednike bila teška, zbog velike suše i dodao da su Pokrajinska vlada, resorni sekretarijat i druge nadležne službe, činile mnogo toga novog i kvalitetnijeg kako bi poljoprivreda u Vojvodini bila unapređena.

– Najpre je pripremljen dugoročni strategijski odgovor na sušu, tako da se u okviru velikog državnog fonda, radi na pripremi 11 lokacija koje će obezbediti kanalsku mrežu, za odvodnjavanje i navodnjavanje. U pripremi je i 30 projekata koji će povući sredstva u iznosima većim od 100 miliona dolara.

Mirović je naglasio da je država Srbija po prvi put odlučila da se strategijski pokuša odbraniti od suše i napomenuo da je to dugoročni i skup projekat, za koji će novac, između ostalog, biti obezbeđen uštedama.

U idućoj godini će, na pokrajinskom nivou, poljoprivredni budžet biti veći od sedam milijardi dinara, rekao je on i poručio poljoprivrednicima da novi konkursni ciklus kreće već od januara. Poljoprivredni proizvođači u Vojvodini, u okviru mera pokrajinskog Razvojnog fonda, moći će da konkurišu za nabavku nove poljoprivredne mehanizacije, a za tu meru je obezbeđeno 250 miliona dinara.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević kazao je da je interesovanje poljoprivrednika za nabavku poljoprivredne mehanizacije bilo veliko, što potvrđuje čak 482 njihove prijave.

Tri kategorije

Sa ženama kao nosiocima poljoprivrednih gazdinstava je zaključeno 36 ugovora dok je 78 potpisano sa poljoprivrednicima mlađim od 40 godina. Ugovore za nabavku novih mašina i mehanizacije dobilo je i 11 korisnika sa područja na kojima su otežani uslovi rada u poljoprivredi a dva ugovora zaključena su sa zemljoradničkim zadrugama.

Izvor: Novosti

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *