Volonteri nose dobru energiju

Volonteri nose dobru energiju

BEČEJ: Podržavamo svaki vid volonterizma, jer je to ogromna energija. Uverila se u to Srbija tokom lanjskih majskih poplava, uveravaju se u to mladi koji se kroz volonterske kampove međusobno upoznaju i edukuju – rekao je juče ministar omladine i sporta u Vladi Srbije Vanja Udovičić, na otvaranju Internacionalnog letnjeg seminara ekologije „Palingenia longicauda – Tiski cvet“ u okviru Međunarodnog radnog volonterskog kampa u Goranskom parku kraj Tise.

Ministarstvo omladine i sporta podržalo je lane 11 ovakvih kampova, a ove godine će do oktobra podržati 30, naveo je Udovičić ističući da nisu uvek potrebna velika sredstva da bi se nešto uradilo, a ovakvi kampovi su isplativo ulaganje u budućnost, pre svega mladih. Vanja Udovičić nije propustio da istakne da ga za Bečej vežu lepe uspomene iz sportskog života, jer je ovde započeo seniorsku reprezentativnu karijeru, a na pripremama reprezentacije trčao je upravo stazama Goranskog parka.

– Goranski park je srce Bečeja, jer se nalazi između centra grada i reke Tise, a sa svojih oko 2400 stabala je omiljeno mesto sugrađana, ali nije najbolje iskorišćen. Zahvalni smo Ministarstvu omladine i sporta što je podržalo projekte Kancelarije za mlade i Ekološke mreže „Panonika“, jer je to znak da smo na dobrom putu da oživimo park. Predstoji nam ovog leta izgradnja eko staza i postavljanje javne rasvete u parku – rekao je predsednik opštine Bečej, mr Vuk Radojević.

U ime domaćina trodnevnog seminara iz ekologije, prisutnima se obratio predsednik Ekološke mreže „Panonika“ Goran Sadžakov, a o samom radu seminara govorili su predsednik partnerske organizacije „Jugend bildet” iz Nemačke Ulman Lindenberger i koordinator svojevrsnog „univerziteta u prirodi“ Jan Haverkamp.

Ministar Vanja Udovičić je u pratnji domaćina, lidera kampa Slovodana Vasića i Ive Lindenberger, obišao teren na kojem volonteri već nedelju dana rade. U okviru seminara radi se po diskusionim grupama, a za učesnike je planirana radna ekskurzija, putovanje brodom po Tisi do brane kod Novog Bečeja, upoznavanje sa statusom Tise i njenim biodiverzitetom, zatim istorijatom dva Bečeja, izgradnje Velikog bačkog kanala i prevodnice na njemu, te posete Parku prirode „Stara Tisa“ kod Bisernog ostrva i Bečejskom ribnjaku.

Izvor: www.dnevnik.rs

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *