Vujović: Milijarde blokirane u javnim preduzećima

Vujović: Milijarde blokirane u javnim preduzećima

Ministar finansija Dušan Vujović kaže da se Vlada Srbije odlučila za reforme koje već daju rezultat. Na prvom kongresu Senata privrede Srbije, on je ukazao na to da je u ovoj prvoj godini fiskalne konsolidacije deficit smanjen šest puta više od planiranog nivoa dogovorenog s MMF-om i da je već ostvareno 60 odsto od trogodišnjeg plana.

– Do sada smo 60 odsto puta prešli, i to u prvoj godini – rekao je Vujović. – A uspeh je zasnovan na minimalnom sečenju rashoda i žrtvi koju smo podneli. On je ukazao i na to da je godinama ranije vodio fiskalnu konsolidaciju u Tajlandu, koji je bio na rubu sirmaštva, a zatim je postao „azijski tigar”.

– I Srbija može to isto uraditi – poručio je ministar, dodajući da je jedan od preduslova za to – da se država reši legata prošlosti. – U portfoliju Agencije za privatizaciju bilo je 500 i nešto preduzeća, ona su bila u ekonomskoj komi, a ranije niko nije imao političke i ekonomske snage da im kaže da, ili nađu nove vlasnike i prežive ili potonu. Sada je rok da se sve završi do 31. maja 2016.

Ministar je rekao da je potrebno da se stvori prostor u kojem se država neće baviti „preduzećima-invalidima”, već stvaranjem najboljih uslova za poslovanje.

– Milijarde su blokirane u javnim preduzećima, i to moramo da oslobodimo – rekao je ministar. Vujović je naveo da je potrebno da se menja i država sama, tako što će stvoriti pravne uslove.

– Moramo da obezbedimo pravnu zaštitu ekonomskih interesa. Ako neko uloži milione, a treba mu mnogo vremena da se sporni ugovor na sudu naplati, ako treba da čeka mesecima ili godinu, pitanje je da li će doći – rekao je Vujović.

On je, međutim, naveo i da je dosta toga već urađeno, ukazavši na to da je zbog reformi Srbija napredovala na „Duing biznis” listi Svetske banke s  91. mesta na 59. Istakao je i da je Vlada donela Strategiju za rešavanje problema nenaplativih kredita, čiji je udeo 22-23 odsto.

Po njegovim rečima, kad se reši problem nenaplativih kredita, uz nisku inflaciju i smanjeni rizik zemlje, i kamate bi mogle pasti sa šest ili sedam odsto, na oko dva, kolike su, primera radi, u Nemačkoj.

Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *