VUJOVIĆ STEŽE KAIŠ Ovo je plan ministra finansija za 2016. godinu

VUJOVIĆ STEŽE KAIŠ Ovo je plan ministra finansija za 2016. godinu

Ministar finansija Dušan Vujović počeo je konsultacije sa resornim kolegama oko nacrta budžeta za 2016. godinu, saznaje “Blic”.

Prvi na razgovorima o raspodeli para iz državne kase našli su se ministar energetike Aleksandar Antić i prvi čovek srpske kulture Ivan Tasovac, koji su u četvrtak izložili svoje finansijske potrebe za narednu godinu, dok su u petak isto to uradile i ministarke poljoprivrede i državne uprave Snežana Bogosavljević Bošković i Kori Udovički. Izvor “Blica” iz Vlade Srbije tvrdi da su sva četiri ministra iz Vujovićevog kabineta izašla nezadovoljna jer im nije u potpunosti prihvaćena radna verzija potrebnih para za 2016.

Treća revizija MMF

Iz Ministarstva finansija indirektno su potvrđena saznanja “Blica”.

– Konsultacije oko budžeta su počele s resornim ministrima, a očekujemo da do kraja naredne nedelje radna verzija bude pred Vladom Srbije. Treća revizija MMF bi trebalo da se odobri 19. decembra i do tada bi budžet trebalo da je usvojen – rečeno nam je u Ministarstvu finansija.

– Ministar Vujović ima okvirni plan prihoda i rashoda za narednu godinu i u skladu sa tim, ali i sa obavezama preuzetim od MMF tražio je od svojih kolega da obaveze prilagode takvim projekcijama. Zato su im upućene detaljne instrukcije u koje moraju da se uklope, a koje podrazumevaju da troškovi moraju da se smanje ili da ostanu na nivou ove godine. Posebno je insistirao na smanjenju izdataka za zaposlene, koji moraju u budžetu za narednu godinu da budu manji od jedan do tri posto.

Taj deo najviše je zaboleo ministre Antića, Tasovca, a posebno ministarku Bošković, koja je tražila da joj se odobre sredstva za zapošljavanje bar 50 ljudi u Upravi za agrarna plaćanja – kaže naš izvor.

On dodaje da je ministar Vujović čvrst i da neće popustiti pred pojedinačnim zahtevima ministara koji imaju na umu samo svoje resore, jer ne želi da se poremeti celokupna finansijska projekcija za narednu godinu.

– U petak je Vujović primio i Kori Udovički, koja je u javnosti iznela optužbu da se ministar finansija ne pridržava standarda o smanjenju broja zaposlenih u svom resoru, o čemu se samo usput razgovaralo. Vujović je i njoj, kao i trojici njenih kolega tražio korekcije u troškovima i upozorio ih da ukoliko to ne urade, da će im on skresati sve troškove koji nisu u skladu sa instrukcijama koje su definisane – objašnjava naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, Vujović, naime, ima na umu šta se mora uraditi u narednoj godini, ali i u 2017. kada bi trebalo da se smanji udeo plata sa devet na sedam odsto BDP. Pored toga, ministar finansija smatra da deficit u narednoj godini ne sme da pređe četiri odsto BDP.

– Danas bi trebalo da svoje planove iznese ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović, a narednih dana i ostali. Radna verzija bi na Vladi trebalo da se pojavi posle 28. novembra, a u Skupštini bi trebalo da se projekcija budžeta pojavi 9. ili 11. decembra – oblodani oje naš sagovornik upućen u postupak „konstrukcije“ budžeta.

Izvor: Blic

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *