Vujović: Izmene zakona za stabilnije trgovanje na berzi

Vujović: Izmene zakona za stabilnije trgovanje na berzi

Ministar finansija Dušan Vujović najavio je danas da će narednih dana parlamentu biti predložene izmene i dopune zakona koji će omogućiti stabilnije trgovanje na berzi ističući da će Srbija teško ući u treću fazu investicija bez razvijene berze. On je dodao i da se za masovniji izlazak kompanija moraju stvoriti uslovi i da je cilj da velike državne firme koje su spremne, izađu na berzu, ali tako da to ne proizvede šokove na berzi, poremeti cene, niti naruši strukturu firmi.

“Bez berze ćemo teško ući u treću generaciju investicija. Ićićemo ovih dana u parlament sa izmenom zakona koji će nam omogućiti da imamo stabilnije trgovanje na berzi”, rekao je Vujović na 15. Međunarodnoj konferenciji beogradske berze u Hajatu.

Kako je naveo, trenutno uslovi postoje i mnoge firme jesu na berzi, ali za masovniji izlazak moraju postojati uslovi i sa jedne i druge strane.

“Cilj nam je da velike državne firme, koje su spremne tehnološki, organizaciono i po veličini i svim standardima, mogu da izađu na berzu da to učine, a da to ne proizvede šokove na berzi, niti u strukturi tih firmi. Mi smo spremni, to ćemo raditi čim se stvore uslovi i tražimo pravi trenutak”, rekao je Vujović.

On je naveo da se moraju definisati mehanizmi koji će sprečiti volativnosti.

Govoreći o izmenama zakona o tržištu kapitala koje je najavio, ministar finansija je rekao da se one rade da bi se sprečile trgovine sa namerom da se poremeti cena. Vujović je dodao da se od izmena zakona očekuje da se ostvari stabilnost i predvidivost, što su ključni elementi berze. Izmenama zakona trebalo bi da se spreči spekulativno trgovanje, koje, istakao je Vujović, mora da bude zakonom definisano i sprečeno.

Prema njegovim rečima, bilo bi isplativije da se tako mobiliše štednja građana.

“Moja poruka je da ovo nikada nije bilo važno kao danas. Treba nam berza koja će ulivati poverenje. Berzu moramo da ojačamo, da može da ponudi atraktivnost, i da firma dobije ono što očekuje”, rekao je Vujović i dodao da nam je potrebna treća generacija investicija da bismo pratili druge velike privrede.

On je, poredeći kapital koji se dobija kao pozajmica od banaka i onaj koji se generiše preko berze, rekao da mnogi misle da je jednostavnije dobiti kapital preko banke nego na berzi.

“Međutim, na berzi nema pardona, u bankama mozete imati prijatelja da vam progleda kroz prste, a berza to sebi ne može da dozvoli”, rekao je ministar i dodao da je “berza transparentan, ali nemilosrdan instrument”.

Možda malo kasnimo, propustili smo neke vozove, ali glavni voz nismo i moramo da produbimo i podržimo razvoj berze, poručio je Vujović.

Izvor: Dnevnik/Tanjug

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *