Vujović: Kredit iz UAE za budžetski deficit i smanjenje troškova zaduživanja

Vujović: Kredit iz UAE za budžetski deficit i smanjenje troškova zaduživanja

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je danas da je kredit od oko milijardu dolara koji će Srbija uzeti od Fonda za razvoj Abu Dabija namenjen finansiranju budžetskog deficita, refinansiranje dospelih obaveza i smanjenju troškova zaduživanja.

– Proteklih pet-šest godina zaduživali smo se po uslovima koji su bili nepovoljniji i sada smo smanjili rizike. Domaća kamatna stopa smanjena je sa devet na četiri odsto i na tržištu se realizuje po stopi od tri odsto – rekao je Vujović novinarima na Ekonomskom samitu Srbije u Beogradu.

On je istakao da je kredit od Fonda za razvoj Abu Dabija povoljniji od pozajmica koje bi Srbija mogla da dobije na zapadnom tržištiu.

– Novim kreditom ćemo finansirati ili dospele obaveze po osnovu postojećih dolarskih kredita ili samo plaćanje kamate ili će to biti kombinacija ranije otplate kredita i vraćanje kamate i glavnice – objasnio je Vujović.

Vlada Srbije namerava da od Fonda za razvoj Abu Dabija uzme kredit od oko milijardu dolara za budžetsku podršku, sa kamatom od 2,25 odsto godišnje.

Period dospeća zajma je 10 godina, uključujući poček od pet godina, dok je rok otplate pet godina.

Predlog zakona o potvrđivanju ugovora o zajmu koji Srbija uzima od Ujedinjenih Arapskih Emirata biće na dnevnom redu sednice Skupštine koja je zakazana za 25. oktobar.

Ugovorom o kreditu koji je potpisan 4. oktobra ove godine predviđeno da se on povlači u pet rata u vrednosti do približno 200 miliona dolara, u razmacima od najmanje šest meseci.

Izvor: Blic

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *