Vujović: Plate i penzije niske, ali toliki je guber

Vujović: Plate i penzije niske, ali toliki je guber

– Srbija će u naredne dve godine sigurno ostvariti privredni rast od 3,5 odsto i zatim dostići rast od oko četiri odsto – kaže ministar finansija Dušan Vujović

Kada je reč o nivou plata i penzija, on je na „Kopaonik biznis forumu” rekao da je on još uvek nizak, ali ne možemo „da se protegnemo više od gubera”.

– Nametnuli smo obavezu – plate i penzije su niske, ali su nam deficiti još uvek previsoki. Plate i penzije jesu niske, ali mi ne možemo više od gubera. Plate u javnom sektoru su se već spustile na 22,7 odsto javnih prihoda, ali su penzije još uvek na 26,8 odsto – naveo je Vujović.

On je istakao da imamo deficit penzija od oko 220 milijardi dinara, odnosno za taj iznos će u ovoj godini budžet, to jest svi građani, a ne penzioneri, morati da plate razliku između doprinosa Fondu PIO i ukupnog troška penzija.

Ministar finansija je izjavio da su poslednje dve godine postignuti rezultati i bolji od plana jer „smo imali vetar u leđa”.

– Deficit budžeta za 2016. godinu bio je planiran na četiri odsto BDP-a, a imali smo 1,4 odsto. Kako smo to uspeli? Pa, imali smo vetar u leđa. Ne smemo s tim da računamo u budućnosti, ali ako imate pogodne uslove, biće bolji rezultati – kazao je Vujović .

Ministar finansija je dodao da je učešće javnog duga u BDP-u na silaznoj putanji i da smo sada već na „crvenoj liniji” da ga spustimo ispod 70 odsto.

– Mislili smo da se nikada nećemo spustiti ispod 70 odsto, a sada smo  već na ‘crvenoj liniji’ i projektujemo da ćemo biti na nivou Mastrihta od 60 odsto do 2020. godine – rekao je Vujović.

Predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović izjavio je da Srbiju tek očekuju reforme u javnom sektoru.

– Nisu restrukturirana javna preduzeća, nije završena privatizacija društvenih preduzeća, nije definisan regulatorni okvir za javna komunalna preduzeća – izjavio je Vlahović otvarajući „Kopaonik biznis  forum”.

Stabilnost je, za guvernerku Narodne banke Srbije Jorgovanku Tabaković, ključna reč za sve učesnike i nosioce uloga u javnom i političkom životu.

– Ako se jedna uspešna godina može nazvati slučajnošću, to se ne može reći za dve uzastopne uspešne godine, a pogotovo ne za tri – rekla je Jorgovanka Tabaković.

Ona je na plenarnoj sednici na „Kopaonik biznis forumu” takođe saopštila da je u 2016. godini inflacija iznosila 1,6 odsto, a da je prosečna tokom 12 meseci bila 1,2 procenta.

D.U.

Najveći uspeh smanjenje nezaposlenosti

Šef misije Međunarodnog monetarnog fonda za Srbiju Džejms Ruf ocenio je da je Srbija sprovela neverovatnu transformaciju u prethodne dve godine, i istakao da je najveći uspeh bio smanjenje nezaposlenosti.

On je rekao da dalji zajednički fokus mora biti na osiguranju nastavka tog uspeha.

– Za mene je najveći uspeh koji se dogodio u okviru programa to što su spušteni trendovi nezaposlenosti, uz trend rasta zaposlenosti, bez obzira na smanjenje broja zaposlenih u javnoj administraciji – konstatovao je Ruf, dodajući da je nezaposlenost i dalje na visokom nivou.

Po njegovim rečima, tri miliona zaposlenih je nedovoljno na stanovništvo od više od sedam miliona.

Nije baš sve bolje

Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović replicirao je ministru finansija Dušanu Vujoviću na konstataciju da Srbija svakog dana postiže sve bolje rezultate. Petrović je u svom izlaganju na „Kopaonik biznis-forumu” kazao da se u racionalizaciji u javnom sektoru u prethodne dve godine nije postiglo ni blizu dovoljno, i dodao da je „to ono gde se na rashodnoj strani nije postiglo svakim danom sve bolje”.

Petrović je time očigledno aludirao na deo Vujovićevog obraćanja koji je pre toga, obrazlažući postignute rezultate, kazao da, „kao u onom filmu, Srbija svake godine u svakom pogledu postiže sve bolje performanse”.

Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *